Nyheter

Så får du en stressfri semester

En ledighet i hängmattan kan vara helt rätt, liksom en semester full av aktiviteter – huvudsaken är att du bestämmer själv. Foto: Getty Images

Varva ner på jobbet före semestern och ta en mjukstart när du börjar igen.
Det är några av expertens bästa tips för en stressfri ledighet.
– Det viktigaste är att du känner att du mår bra, lägg alla måsten åt sidan, säger Johan Mellnäs, Prevent.

Snart är den efterlängtade semestern här och det som borde vara en skön och välbehövlig ledighet kan råka bli stressiga veckor.
Men det finns saker du kan tänka på för att få en så stressfri semester som möjligt.

Arbetsmiljöexpert Johan Mellnäs på arbetsmiljöorganisationen Prevent ger sina bästa tips om vad du ska tänka på före, under och när det väl är dags att börja jobba igen.

Många stressar in i det sista på jobbet, menar han, och försöker att hinna beta av alla måsten på att göra-listan inför semestern– samtidigt som man skulle vilja få undan alla uppgifter som blivit liggande under våren.
Den ekvationen går sällan går ihop, särskilt inte om man vill hinna varva ner inför ledigheten.

− Mitt råd är att ta sig tid för eget arbete och reflektion. Sedan kan man skriva en lista över sådant man absolut måste göra före ledigheten och en lista över sådant man borde göra. Sedan ser man efter i kalendern vad som är rimligt att hinna med – och prioriterar, säger han.
Att skapa struktur på det här sättet ökar känslan av kontroll och minskar stressen.

Ett annat råd är att även ta en liten stund och lista tre saker som är det första du vill eller måste ta tag i när du är tillbaka.
– Men lämna den listan på jobbet förstås. Att ha stora tankemässiga utmaningar eller ”surdegar” med sig skapar sällan den stress- och kravfria ledighet man är så förtjänt av, säger Johan Mellnäs.

Sista dagen på jobbet kan det också vara bra att se över texten i autosvaret på mejlen. Skriver man att man kollar mejlen sporadiskt är risken att folk förväntar sig svar. Därför kan det vara bra att bara skriva att man har semester. Några förtydligar med att de inte kommer att läsa mejl.

– Här är alla olika. En del blir stressade av att inte kolla mejl. Gör det som känns bäst för dig. Men fundera över om du förväntas kolla mejlen. Gör du det, så tycker jag inte att du är ledig.

När semestern väl börjar behöver vissa ett par dagar för att successivt vrida ner tempot, medan andra hellre rivstartar med en semesterresa första dagen.
− Tänk efter över hur du har gjort de senaste åren och fundera över vilket du tyckte fungerade bäst, säger Johan Mellnäs.

Samma sak gäller hur aktiv semestern ska vara.

− En ledighet full av aktiviteter är lika rätt som en semester i hängmattan. Men jag tycker nog att den som har en välfylld jobbkalender ska testa att ha en tom kalender på semestern. Men det viktigaste är att du känner att du mår bra på semestern – då har du förmodligen valt just det du behöver.

Inga måsten är också något som borde prägla semestern, tycker Johan Mellnäs.
– Det blir lätt att man tar på sig för stora projekt, till exempel något man vill fixa hemma. Jag brukar tänka att en veckas jobb är lagom, men alla är vi olika. En del tycker att det är avslappnande att jobba med händerna, och då ska man naturligtvis göra det. Huvudsaken är att man ställer frågan: Vad vill jag göra?

När semestern är slut är det bästa att ta en mjukstart på jobbet.
− Boka inte in möten direkt efter att semestern är över, utan avsätt hellre tid för att gå igenom mejlen i lugn och ro när du är tillbaka.

Ett annat tips är att börja med en kortvecka.
− Jag ser till att starta semestern på en onsdag och komma tillbaka en onsdag. Då är jag piggare när semestern börjar och sedan får jag en soft första jobbvecka, säger Johan Mellnäs.

Har du glömt lösenordet till din mejl eller inte hänger med på vad kollegorna pratar om när du är tillbaka efter semestern?
– Bra, om du är ”nollställd” när du är tillbaka visar att du kopplat av.

Fakta: Expertens tips för en stressfri semester

Före semestern:

Planera, och prioritera. Vad måste du hinna med innan du går på ledighet?

Skriv en lista över saker du ska göra när du kommer tillbaka. Det ger känslan av kontroll och du kan förhoppningsvis släppa jobbtankarna.

Tänk igenom hur du ska göra med mejlen och uppdatera ditt autosvar.

Under semestern:

Ta dig tid för att varva ner.

Inga måsten, tänk i stället på vad du vill göra.

Kolla jobbmejl endast om du känner att du blir stressad av att inte ha koll.

Efter semestern:

Mjukstarta, planera inga viktiga möten direkt.

Testa att börja med en kortvecka.

Det gör inget om du är ”nollställd”, det visar bara att du kopplat av.