Nyheter

Så får du världens <br></br> bästa arbetsplats

Kan man tävla i att vara världens bästa arbetsplats i tider, när många kämpar för sin blotta överlevnad? <br></br> – Absolut! Det är i motgång som ledarskapet prövas, säger Michael Burchell på Great Place to Work Institute, som varje år utser

– Det lönar sig i längden att satsa på personalen, säger Michael Burchell.
Han stödjer sig bland annat på statistik från en McKinsey-rapport och på Fortunes 100-lista. Det har gått bättre för de företag som tog hand om sina medarbetare under förra krisen i början av decenniet än övriga.

– På företag där man investerade i sin personal ökade medarbetares lojalitet. De som inte hanterade de anställda så bra fick uppleva att anställda stack så fort krisen var över, eftersom de inte litade på företaget.

Förtroende är nyckelordet när Great Place to Work Institute rankar arbetsplatserna. Man värderar relationerna medarbetare emellan, förhållandet till själva arbetsuppgifterna samt till ledningen. Det knepigaste att få till är en förtroendefull relation mellan ledningen och de anställda.

Hur man gör? Involverar medarbetarna i verksamheten, ju mer desto bättre kommer det att gå för företaget, enligt Michael Burchell. Det kan aldrig bli för mycket kommunikation, särskilt inte i kristider.
– Ledningen ska ut ur rummen och informera så ärligt och öppet och ofta som möjligt. Medarbetarna behöver veta vad som gäller, typ ”Vi behöver er verkligen de närmaste fyra månaderna, men sedan kanske vi ändå måste lägga ner.”

Om det värsta skulle hända – uppsägningar – blir det ingen överraskning, om man har gjort rätt. Att sedan vara generös mot dem som måste sluta och behandla dem med respekt, är viktigt även för medarbetarna som blir kvar och förväntas sköta jobbet.

– Det har en enorm betydelse för framtiden hur företaget hanterar dagens krisläge, säger Michael Burchell och berättar om det jättestora företaget där man fortfarande pratar om hur det var när 24 personer fick gå – för 15 år sedan.

Intresset för att delta i tävlingen om att vara bästa arbetsplats växer, trots kristiderna. Anmälningarna är fler än vid samma tid förra året.
– Många vill jobba kontinuerligt med att utveckla sin arbetsplats och se till att vara en attraktiv arbetsgivare när det vänder, säger Maria Grudén, vd på svenska Great Place to Work Institute.

Hon berättar att det finns företag som fått högt betyg av de anställda trots att de varit tvungna att göra neddragningar.

Tobias Frohm är hr-chef på Accenture Sverige, som vann i kategorin storföretag i Great Place to Work Institutes svenska ¬tävlingsupplaga i år.
– Vi har ett ledarskap som fungerar. Och alla anställda har en mentor, det är ett ganska häftigt system, som är väl utbyggt.
– Medarbetarnas prestationer utvärderas ständigt i feedbackprocesser. Vi har raka kommunikationsvägar, så att vi får ut den information som behövs.
– Dessutom tror jag att vår tydliga karriärmodell är en viktig faktor.

Elisabeth Vene / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se