Nyheter

Så fixade han rekordtillväxt

SSM Bygg & Fastighets har vuxit snabbast bland Sveriges 50 största byggföretag. Bolaget har ökat sin omsättning med 122 procent.<br> – Och mer ska det bli, säger vd Ulf Morelius.

Sveriges Byggindustrier listar varje år de 50 största byggbolagen efter deras omsättning i entreprenadverksamhet. Årets lista, som rankar bolagen efter omsättning 2009, visar att flera företag har lyckats växa trots lågkonjunkturen. Projektutvecklaren SSM Bygg & Fastighets, som bygger bostadsrätter i Stockholm, har vuxit mest. Omsättningen i entreprenadverksamhet ökade från 188 miljoner 2008 till 418 miljoner 2009. – Siffrorna kanske inte är helt rättvisa. Vi växer, det gör vi, men i bygg kan det vara lite missvisande hur man avräknar projekt. Vi sålde ett stort projekt med 112 lägenheter vid Telefonplan 2009, säger Ulf Morelius. SSM Bygg & Fastighets bygger enbart i egen regi och har i dagsläget tio anställda. Företaget har inga egna yrkesarbetare utan tar in andra byggbolag som underentreprenörer. – Vi har valt att jobba på tjänstemannanivå, det kräver något helt annat i form av ansvar och utbildning när du tar in kollektivet. Vi hade yrkesarbetare från 1993 till 1995 men valde att backa från det, vi var för små, säger Ulf Morelius. Enligt vd:n innebär dagens modell att företaget är mindre konjunkturkänsligt. – De större bolagen har det tuffare i lågkonjunkturer. Jag skulle ha rätt svårt att sparka folk, säger han. Företaget befinner sig fortfarande i en tillväxtfas och söker projektchefer, inköpare, arbetsledare och platschefer. Målsättningen är att ha cirka 30 anställda vid halvårsskiftet 2011. Och nu ska byggtakten öka. – Vi har massor med projekt i pipeline. Vi har byggt mellan 50 och 75 lägenheter per år, men nu vill vi öka till 100 eller 150, säger Ulf Morelius. När finanskrisen slog till under hösten 2008 lamslogs marknaden för SSM Bygg & Fastighets. Under ett halvår sålde företaget inte en enda lägenhet. Men när marknaden tog fart igen tycker Ulf Morelius att Stockholm återhämtade sig snabbare. – Stockholm har nog klarat sig bättre än många andra ställen. Stockholm har bostadsbrist, inflyttning och det är här jobben finns, säger han.

Snabbväxarnas bästa tillväxttips

  • Väx försiktigt. Börja smått.
  • Bygg där du känner marknaden.
  • Tänk långsiktigt.
  • Bygg på rätt ställe.
  • Välj aktivt vilka jobb du räknar på. När de stora byggjättarna har tagit stora jobb är de inte lika hungriga, då har du din chans.
  • Satsa på egen regi-projekt.
  • Vårda likviditeten. Det är lätt att bli fartblind.
  • Håll dig inom din kompetens. Behåll ödmjukheten.