Nyheter

Så fixar du jobbet <br/> med rätt referenser

En riktigt bra referensperson kan vara din biljett till en ny, bättre karriär. Ett dåligt val kan kosta dig drömjobbet. <br/> — Lita inte på att referensen framställer dig i bra dager, säger Gunilla Arhén, karriärexpert.

En ansökan kan vara hur välformulerad som helst, meritförteckningen aldrig så imponerande. Chansen att få jobbet ökar radikalt om du kompletterar med ett par namn som arbetsgivaren kan ringa upp och diskutera dig med. Referenser är viktigare i dag än tidigare.

— Attityden hos den sökande har fått så stor betydelse. Det handlar inte enbart om att ha rätt kompetens på pappret, den som anställer måste ta reda på om personen passar in, säger Gunilla Arhén, karriärrådgivare och vd på Ruter Dam.

Men ange inte referenserna i din första ansökan. Då skriver du endast att du gärna gör det, om så önskas.

Går du vidare och ombeds lämna referenser är två till tre namn lagom.

Dels en eller två tidigare chefer som vet vad du kan bidra med på arbetet.

Dels någon som du känner mer privat. Det är sällan en bra idé att ha sin nuvarande chef som referens. Det väcker misstankar.

— Då drar arbetsgivaren öronen åt sig, en bra person vill en chef ju ha kvar, säger hon.

Det förekommer att en chef ger en person sparken och i nästa andetag lovar att ge honom eller henne fina vitsord. Syftet kan vara att bli av med en person snabbt eller slippa ha dåligt samvete. Detta är ingen hemlighet för professionella rekryterare.

— Väldigt ofta lyser de verkliga åsikterna igenom, hur mycket en referens än anstränger sig.

Undvik att låta ett sådant taktikspel spoliera din karriär. Ta reda på vad en person tänker säga om dig.

Det kanske inte går att fråga rent ut.

— Men man kan skapa sig en bra bild av läget genom att ställa frågor som ”tror du att du vet tillräckligt om mig för att vara min referens?” och vara lyhörd för svaren.

Referenser är färskvara. De håller fem år, inte gärna mer, tycker Gunilla Arhén. För den som inte bytt jobb på länge kan detta vara en utmaning.

Linda Vikström