Nyheter

Så inreder svenskarna

Minimalistiskt, vitt med accentfärger tilltalar Umeborna. Illustration: Diakrit

Har du en lantlig stil hemma? Ja, då bor du troligtvis i Stockholm eller Malmö.
Har du tapeter, och inte målade väggar? Då bor du sannolikt i Uppsala och är född på 1970- eller 80-talet.

Svenskarnas inredningsstilar varierar över landet.

NCC har kartlagt hur svenskar inreder sina nya lägenheter.
– Vi har samlat på oss en unik databas efter att ha byggt tusentals lägenheter på olika orter i Sverige. Informationen har funnits där i flera år, utan att vi tänkt på att den faktiskt är rätt intressant att titta närmare på. Nu kom vi på idén att se hur folk inreder och för första gången kan vi berätta vad folk faktiskt väljer för inredningsstil, säger Camilla Gramner inredningsexpert på NCC.

NCC undersökte fyra olika stilar: lantligt, natur och trä, mustigt och färg och minimalistiskt.
Innan undersökningen trodde Camilla Gramner att trenden med ljus och fräsch inredning skulle vara stark i hela Sverige, men riktigt så var det inte.
– Ljust och fräscht dominerar fortfarande, men det finns regionala skillnader. I norr är den trenden stark, varannan av dem som ingår i undersökningen väljer den linjen. Stockholmare och Malmöbor är mera för en romantiskt och lantlig stil, fyra av tio väljer det.

Mustigt och uttrycksfullt är det många som frågar efter men i slutänden är det endast fem procent som väljer det.
– När lägenhetsköparna kommer till oss efterfrågar de färg och blir förälskade i det röda kaklet, men när det väl kommer till beslut blir det ofta det säkra kortet enkelt och vitt så att det ska hålla länge. En förklaring kan vara att många tänker på andrahandsvärdet, omsättning av bostäder är ganska stor.
Undersökningen visar också att i Umeå väljer åtta av tio att inreda minimalistiskt och modernt.

Kartläggningen visar också skillnader i valet mellan målat och tapetserat. Malmöbor vill bara ha målade väggar. Hälften av västeråsarna och göteborgarna blandar målat med tapeter eller fondtapeter. Få väljer bara tapeter. Men gör man det bor man sannolikt i Uppsala och är född på 70- och 80-talet.

De mest vågade inredarna finns i Västerås, Uppsala och Göteborg. Här är det vanligast med andra färger än vitt på väggar, luckor och golv.
– Mest vågade är västeråsarna. Här är det större andel än i andra städer som väljer mörka och mustiga färger, säger Camilla Gramner.
Hur tror du trenden för 2014 ser ut?
– Jag tror på fler västeråsare! Jag tror att det ljusa är på väg bort och att folk kommer att välja mera färg.

Det senaste året har NCC färdigställt omkring 800 lägenheter. Undersökningen baseras på drygt 80 procent av dessa, fördelat på tretton bostadsprojekt i olika delar av landet där köparna gjort sina egna färg- och materialval.