Almedalen

Så kan vi renovera oss ur byggkrisen

Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, är moderator vid punkten Så kan vi renovera oss ur byggkrisen vid Samhällsbyggararenan i Almedalen. Foto: Installatörsföretagen
Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, är moderator vid punkten Så kan vi renovera oss ur byggkrisen vid Samhällsbyggararenan i Almedalen. Foto: Installatörsföretagen

Byggandet av framför allt bostäder har tvärnitat, men möjligheter att mildra krisen finns. Det menar Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, som på Samhällsbyggararenan i Almedalen lyfter just frågan: Kan vi renovera oss ur byggkrisen?

Att vi renoverar för lite i dagsläget råder det ingen tvekan om för Ola Månsson. Han drar jämförelser till 1980-talet när han själv var chef för ombyggnadsverksamheten på Skanska i Uppsala.  

– Jag jobbade jättemycket med renovering av flerfamiljshus i olika roller. Då byggdes det om väldigt mycket. Men då fanns också bostadsfinansieringsförordningen som subventionerade renoveringar. Vi hade räntor på 13, 14 procent och vi hade en garanterad ränta för investeringar i ombyggnader på runt tre procent. Vi kunde göra rejäla energieffektiviseringsåtgärder på husen, vad gäller värmesystem, isolering och så vidare, berättar han.  

Förordningen upphörde sedan under 1990-talet. Bostadsbyggandet har sedan rullat på bra utan finansieringslösningar, men värre är det med ombyggnationer, enligt Månsson.

– Det har stannat upp för flerfamiljshus, vi bygger inte om alls så mycket som vi skulle behöva. Och det gäller i första hand bostäder.

Han påkar att det i landet finns 800 000 bostäder som är i behov av renovering.

– För några år sedan var det akut för 200 000 av dessa bostäder, nu är 300 000 bostäder i akut behov av renovering.

Vad vill du se för åtgärder från politiskt håll?

– Vi tycker att man tidigare skulle nyttjat möjligheten att renovera oss ur den här nedgången med hjälp av styrmedel. Detta har vi pratat om i ett par år, men det har inte hänt någonting, det har bara handlat om att bekämpa inflationen.

Konkret vill han se en permanent höjning av taket för rot-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor. Lagom till Almedalen släpper också Installationsföretagen en rapport med förslag på vad som kan göras vad gäller renoveringar av bostäder.

– I rapporten kommer vi med förslag på ett nationellt renoveringspaket och ytterligare åtgärder som ska hjälpa bygg- och installationsbranschen ur krisen. Samtidigt som vi tar ett stort kliv mot klimatmålet. Det blir en faktabaserad rapport som vi kommer att presentera i samband med denna programpunkt på Samhällsbyggararenan.

Han nämner också EU:s kommande krav på energieffektivisering (EPBD och EED) och möjligheten att redan nu påbörja detta arbete.

– Båda dessa direktiv kommer att ställa krav på ytterligare besparingar på energin. Med offentliga upphandlingar borde man kunna starta igång detta arbete tidigare eftersom vi vet att det kommer. Hela bostadssektorn står för 39 procent av den totala energianvändningen, det finns mycket att göra där.

Byggbranschen går på knäna, men hur mår installationsbranschen?

– Vi går inte på knäna, vi har hela elektrifieringen med laddstolpar och så vidare. Men delar av våra medlemsföretag som jobbar mot bostadssidan har det förstås tuffare.

Samhällsbyggararenan i Almedalen

Programpunkt: Kan vi renovera oss ur byggkrisen?

När: Torsdag 27 juni kl 10:00 – 10:55

Var: Samhällsbyggararenan (knappa och läs hela programmet)

Moderator: Ola Månsson

I panelen:

Mikael Anjou, vd på Nordic Climate Group

Eva Torberger, vice vd på Skanska Sverige

Christoffer Järkeborn, vd på Sandbäcken

Jessica Bergendahl, sector Lead Existing Buildings på Ramboll

Alexandra Stråberg, chefsekonom hos Länsförsäkringar

Jennie Nilsson (S), ledamot i civilutskottet

Martin Ådahl, (C), ekonomisk-politisk talesperson

Hans Eklind (KD), ekonomisk-politisk talesperson och ordförande i KD:s samhällsbyggarkommitté.