Nyheter

Så minns vi byggåret 2018

Det händer  mycket under ett år och här kommer en sammanfattning av några av de nyheter som vi skrivit om under 2018.

Pausade arbetet med Förbifarten
I januari meddelade entreprenören NCC att de trappar ner på bygget i Förbifart Stockholms entreprenad i Häggvik. Anledningen? De var inte nöjda med de arbetshandlingar som låg till grund för bygget. Cirka ett halvår senare återupptogs arbetet igen.

Dömdes till fängelse – igen
Åklagaren väckte åtal mot den person som sedan i november 2017 suttit häktad misstänkt för att ha brutit mot näringsförbud efter att han dömdes för bokföringsbrott i Söderledsmålet.
Den åtalade företagaren dömdes till tio månaders fängelse för överträdelse av näringsförbud.

Ny vd på NCC
Tomas Carlsson utsågs till ny vd och koncernchef för NCC. Han kommer närmast från Sweco. Tomas har tidigare arbetat nästan 20 år inom NCC där han senast var affärsområdeschef för NCC:s svenska byggverksamhet.

84%
… av byggherrarna lät sina byggplaner ligga kvar som tidigare, trots att höstens analyser visat på en avsvalnad bomarknad med fallande priser. Detta enligt en enkät som Byggvärlden låtit göra ihop med Sverige Bygger.

Arlandas nya pir försenad två år
I år skulle byggandet av Pir G vid terminal 5 på Arlanda ha inletts. Men Swedavia valde att flytta fram byggstarten två år.
– Vi måste prioritera snabba åtgärder som ökar kapaciteten på kort sikt, sa Hans Uhrus, presschef Swedavia Airports.

Dubbel seger för BoKlok
Det blev dubbel glädje för BoKlok när Prognoscentret presenterade vinnarna i 2017 års NKI-undersökning. BoKlok är det företag som har Sveriges nöjdaste bostadsköpare, samtidigt som Sjöstaden i Ystad kom på delad förstaplats över bästa bostadsprojekt.

Grönt ljus för Slussens bussterminal
Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har meddelat dom i mål om detaljplan för bussterminal i Katarinaberget. Domstolen avslår eller avvisar samtliga överklaganden.

Kriskommission granskar NKS
Regeringen tillsätter en granskning av Nya Karolinska sjukhuset. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson och sjukvårdsminister Annika Strandhäll, som menar att denna ”exceptionella situation” fått konsekvenser för både ekonomi och patientsäkerhet.

Byggprojekt i ”fäders spår”
Vasaloppet går genom tre kommuner i Dalarna, Malung-Sälen, Älvdalen och Mora. Byggvärlden tittade på vad som byggdes i kommunerna. Flygplats, skola och sjukhus var några av de aktuella projekten.

579 %
… har priserna på bostadsrätter ökat med under de senaste 20 åren, det visade en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling. Villapriserna steg med  249 procent under perioden.

Hoppade av Almedalen
Byggcheferna meddelade att de avstår eget arrangemang i Almedalen i år. En anledning är att de bedömer det som svårt att sticka ut under ett valår.
– Vi tror inte vi får lika mycket värde av ett arrangörskap i år, sa Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

Slussens bro byggs i Kina
I slutet av 2020 ska den nya bron vid Slussen vara klar för invigning. Men under första halvåret 2018 startade tillverkningen i – Kina. Det är Skanska som ansvarar för entreprenaden och upphandlat den 140 meter långa och gyllene bron.

Skimrande teater vann Plåtpriset
Humanistisk teater i Uppsala tilldelades Plåtpriset 2018. Metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning maximerar effekten av materialet, enligt juryn.

Fullt hus på Nordbygg…
Nordbygg 2018 var både fullbokat och välbesökt. På utställarlistan fanns över 900 företag, fördelade på 830 montrar.
– Vi har tagit all tillgänglig yta i anspråk, 36 000 kvadratmeter. Det har varit ett stort tryck i år. Vi hade kunnat växa på alla bredder, sa Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.

… och premiär för byggmingel
Nytt för i år var Nordbyggs byggmingel. 600 utställare gästade Victoriahallen. Arrangören Nordbygg hade bjudit in Byggvärlden som en av kvällens värdar, tillsammans med Semantix.

Världsunik elväg invigdes
Det var högtidlig bandklippning av infrastrukturminister Tomas Eneroth, och Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket när eRoadArlanda invigdes. Vägen är ett resultat av svensk innovationskraft och den första elektrifierade allmänna vägen med en skena i vägbanan där både gods- och personfordon kan laddas medan de kör.

11 av 21
… av Sveriges län hade under våren fler nyproducerade bostadsrätter till salu än begagnade, det visade en undersökning som SBAB gjort med hjälp av siffror från bostadssajten Booli.

Lars Bergqvist avled
Lars Bergqvist, hedersordförande i Byggcheferna och arbetstagarrepresentant i NCC:s styrelse, avled. Han insjuknade och avled hastigt under en konferens.
– Det är svårt att klä i ord vad Lars Bergqvist har betytt för oss byggchefer, sa Kajsa Hessel, Byggchefernas ordförande.

Storleken utmaning i Förbifart Stockholm
Förbifart Stockholm består av 18 kilometer bergtunnel uppdelade på sex stora huvudentreprenader. På norra sidan hade Implenia i maj kommit längst med tunneldrivningen då man sprängt ut cirka 4,5 kilometer tunnlar.

Försäljning av nya lägenheter rasade
Kvartalsrapporterna från byggbolagen visade på en kraftig nedgång för försäljningen av nya bostäder under det första kvartalet. För noterade byggbolag har försäljningen i Sverige halverats från det första kvartalet 2017, enligt en sammanställning av bolagens kvartalsrapporter.

Västlänken fick klartecken
Efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen blev det klart att Västlänken kunde börja byggas. Trafikverket behövde heller inte vänta på att domen skulle vinna laga kraft, utan fick sätta igång direkt.

243
… kommuner hade underskott på bostäder, det är tolv kommuner färre än förra året. Det visade en sammanställning gjord av Boverket. De drog också slutsatsen att fler bostäder behövs, bland annat särskilda boenden för äldre.

Byggentreprenör sköts till döds
Den 57-årige man som sköts till döds på Lidingö i Stockholm var anställd på ett byggföretag i Stockholm. Bolaget låg i konflikt med ett bostadsbolag, och en stämningsansökan hade nyligen lämnats in till tingsrätten, med en yrkan på ett skadestånd om 24 miljoner kronor.

Tio punkter att samlas kring i Almedalen
Sveriges Byggindustrier föreslog tio punkter att samla branschen och politiker kring inför och under Almedalsveckan.
– Det som händer på bostadsmarknaden nu borde fungera som en varningsklocka till politikerna, sa Anna Broman, bostadspolitisk expert, som tror att den sociala bostadspolitiken kommer att få stort utrymme i Almedalen.

Nordiska ministrar inledde samarbete kring byggregler
De nordiska länderna enades om att stärka samarbetet kring harmonisering av byggregler och standarder mellan myndigheter i de nordiska länderna. Startskottet för arbetet gick då flera av de nordiska bostadsministrarna träffades i Stockholm.

700 miljarder på infrastruktur
Regeringen fattade beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Det är en satsning på totalt 700 miljarder kronor, och omfattar såväl nybyggnation som upprustning och modernisering av befintlig infrastruktur.

Grönt ljus för gula linjen
Byggandet av ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden kunde börja. Det blev klart efter att mark- och miljödomstolen gav Stockholms läns landstings, förvaltning för utbyggd tunnelbana, miljötillståndet.

ALMEDALEN: Byggmingel inledde
Svensk Byggnäring bjöd in till byggmingel i Svenskt Näringslivs trädgård mitt i Visby på öppningssöndagen. Över 300 gäster var på plats och njöt av trevligt sällskap, förtäring och alkoholfritt. Digitalisering var temat i år och arrangörerna svarade gärna på frågor hur de jobbar med just digitalisering.

Fokus på fusk
Byggbranschen tar krafttag mot den osunda konkurrensen och fusket, som får stora konsekvenser inte bara för byggbolagen utan för hela samhället då Sverige går miste om skatteintäkter samtidigt som människor utnyttjas till låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Veidekke, Peab och Fair Play är några av dem som lyfte frågan i Almedalen.

Regeringen upphävde länsstyrelsens beslut
Regeringen upphävde Länsstyrelsen i Västra Götalands beslut om detaljplanen för bebyggelse av kvarteret Tändsticksfabriken i Göteborg. Regeringens besked innebär att omkring 300 nya bostäder kan byggas i kvarteret.

93 000
… bostäder behöver byggas varje år fram till år 2020 för att täcka det bostadsbehov som finns. Det menade Boverket som presenterade sin uppdaterade byggbehovsprognos.

Överklagade dom om sent tillträde
Sex veckors försening i ett nyproduktionsprojekt räcker för att häva ett bostadsrättsköp. I alla fall enligt en dom i Stockholms tingsrätt. Den stämda bostadsrättsföreningen, Brf Plommonträdet 5 vid Telefonplan i Stockholm, har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Partiernas visioner för framtidens samhällen
Blandade upplåtelseformer, flexibla bostäder, träbebyggelse, öppna dagvattensystem, fiskodlingar och ridvägar. Det var några av ingredienserna när politikerna presenterade sina visioner för framtidens bostäder och samhällen.
– Om vi lyckas beskriva hur vi vill ha det så blir det lättare för professionen att bygga, sa Emma Hult, bostadspolitisk person för Miljöpartiet.

Först ut i nya stadskärnan
I slutet av sommaren stod det klart, Kirunas nya stadshus Kristallen. Entreprenören Peab lämnade över det till kommunen i början av augusti.
– Det är ett enormt hantverk i hela bygget. Det är verkligen innovativt hur arkitektens visioner har förverkligats, sa Urban Keskitalo, projektchef på Peab.

Ny metod för plastmatta på betong
SBUF-projektet ”Framtida golvsystem med modern, tät betong” startades. Målet är att komma ur de fuktproblem som branschen drabbats av de senaste åren, och inga fastighetsägare ska längre behöva använda fuktspärrar för att klara tidplanen för sina byggprojekt. Det nya golvsystemet ska vara färdigt inom två år, enligt planerna.

Tog kampen mot Swedisol
I somras lämnade branschorganisationen Swedisol in en stämningsansökan mot Woodisol, som man menar driver vilseledande marknadsföring av sin träfiberisoleing. Nu har Woodisol svarat med samma mynt – att stämma Swedisol för ”otillbörlig marknadsföring”.

13%
… ökade antalet tjejer som sökt till gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram , det visade årets preliminära statistik från Skolverket.
– Det första året var jag ganska ensam, men nu ser jag mycket fler tjejer ute på byggarbetsplatserna. Det är jätteroligt, sa plattsättaren Agnes Grandin, 22, som skulle representera Sverige i Yrkes-EM.

Bostadspolitik och juridik på dagordningen
För andra året anordnade AG Advokat AG-Dagen, då de bjöd in kunder som fick möjlighet att lyssna på seminarier om aktuella frågor och nätverka. Dagen avslutades med en paneldebatt där man bland annat diskuterade läget efter valet.

Stockholm rasade– Sigtuna gasade
Stockholm stod för det största raset vad gäller byggstartsvolym av nya bostäder. Tappet det senaste året motsvarar drygt 6 miljarder kronor. Detta enligt statistik från Sverige Bygger, som har analyserat bostadsläget i landets 50 största kommuner, både utifrån det totala antalet byggstarter och projekteringsstarter men också i relation till folkmängd.

Heta erbjudanden för svala spekulanter
Ikano firade 30-årsjubileum med att erbjuda kunderna 30 månaders avgiftsfritt. Skanska lovade att stå för amorteringen. Och Hökerum Bygg lockade med tre rum till priset av två. Det vr några exempel på bostadsbyggarnas lockbeten för att öka försäljningen av nyproducerade lägenheter.

Hyllievångsskolan och Klyvaren 3 fick pris
Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset i Malmö var Hyllievångskolan, som förenar en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och höga miljöambitioner. Miljöbyggnadspriset Gröna Lansen gick i år till fastigheten Klyvaren 3 i Västra Hamnen.

GRATTIS ALEXANDER – ÅRETS BYGGCHEF
Alexander Sandstedt utsågs till Årets Byggchef 2018. Han jobbar som produktionschef på NCC Building, avdelning Syd.
– Jag är oerhört stolt, sa vinnaren som överraskades med beskedet på sin arbetsplats.

Ny domstolsbyggnad i Malmö
Regeringen gav klartecken för en ny domstolsbyggnad i Malmö, som ska inrymma Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö samt Hyres- och arrendenämnden. Byggherren Castellum investerar cirka 1,2 miljarder kronor i den 25 000 kvadratmeter stora byggnaden och projektet är Castellums största byggprojekt någonsin.

Älvsbyhus hade nöjdast kunder
Småhusleverantören Älvsbyhus tilldelades 2018 års utmärkelse för högst kundnöjdhet (NKI 71) bland köpare av styckebyggda småhus. Deras vinnarkoncept handlar främst om personlig service och ett pålitligt agerande. Det är Prognoscentret som mätt kundnöjdheten bland småhusleverantörers kunder.

Häftig kritik mot Apple-butik
Den 30 september löpte tidsfristen ut för allmänheten att lämna sina synpunkter på planerna för bygget av den nya Applebutiken i Kungsträdgården i Stockholm. Totalt har ungefär 1 800 svar kommit in till Stockholms stad. De flesta negativa. Även länsstyrelsen sällade sig till de kritiska rösterna. 

Miljardsatsningen i fjällvärlden
Himmelfjäll i Idre är den första nya stora skidsatsningen i Sverige på 30 år. Det handlar om ett byggprojekt värt cirka 1,7 miljarder kronor under de närmaste 24 månaderna. I dagsläget är mellan 40 och 50 entreprenörer är på plats och bygger, och nästa år räknar man med närmare 200 byggstarter.

”Förändringar måste få ta tid”
Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson blev årets Isabellestipendiat. Stipendiet fick hon bland annat eftersom hon bryter normen i branschen.

Miljarder på spel när nya tunnelbanan sökte leverantörer
Startskottet för utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm ryckte allt närmare. Men ännu återstår en stor del av upphandlingarna av entreprenader på mellan 30 miljoner och 1 miljard.
– Pengarna till finansieringen är säkrade nu ska vi genomföra alla projekten, sa Mårten Frumerie, förvaltningschef.

Arkitekttävling för fjärde tornet
I december 2014 stod Gothia Towers tredje torn klart. Nu börjar Svenska Mässans fjärde torn ta form. En gestaltningstävling har utlysts för att hitta det arkitektkontor som får vara med och utforma Göteborgs nya knutpunkt.

Svenskt KL-trä till Kina
Miljövänliga svenska trähus ska bli en stor exportprodukt till Kina. Branschorganisationen Svenskt Trä diskuterar nu med kinesiska staten hur Kina ska börja bygga flerbostadshus, kontor och skolor av trä. Prefabricerade träelement ska ersätta betongen i byggnader med många våningsplan.

Inget Nobel Center på Blasieholmen
Frågan om ett Nobel Center på Blesieholmen pågick under i stort sett hela året. Under våren sa Mark- och miljödomstolen säger nej till detaljplanen, men Stockholm stad överklagade till nästa instans. Efter valet beslutade den nya majoriteten att dra tillbaka överklagan och i stället utreda alternativa placeringar för ett Nobel Center.

Byggstart för trähotellet
Byggandet av Skellefteå kulturhus kunde starta under hösten. Ett överklagande gällande finansieringen av hotelldelen är ännu inte avgjort, men kommunen valde ändå att starta projektet.