Nyheter

Så minns vi byggåret

Henrik Bratt, Erlandsson Bygg, blev Årets Byggchef 2014. Foto: Mikael Sagström.

KRIMINALVÅRDEN

Tidernas största korruptionsrättegång inleddes i Stockholms tingsrätt i januari och pågick fram till juni. En före detta fastighetschef inom Kriminalvården misstänktes ha tagit emot mutor för 30 miljoner kronor. Han dömdes till fängelse i tre år och två månader för grovt mutbrott. En konsult och en arkitekt fick tre år vardera och en projektledare dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst. Domen har överklagats – både av de dömda och av åklagaren.

ATTEFALLSHUSET

Bostadsminister Stefan Attefall la fram ett förslag om att få bygga 25 kvm utan bygglov. I juli blev det så kallade Attefallshuset realitet.

KARLAVAGNSTORNET

Uppdraget att rita Göteborgs högsta skyskrapa gick till amerikanska arkitektbyrån SOM (Skidmore Owings & Merrill) som var en av de fem finalisterna i Sernekes tävling. Serneke bytte för övrigt namn under sommaren och övergav SEFA.

SÖDERLEDSHÄRVAN

I maj inleddes rättegången i Söderledshärvan i Attunda tingsrätt. Fyra män och en kvinna stod åtalade för att ha lurat Trafikkontoret i Stockholm på 28 miljoner kronor i falska och uppblåsta fakturor. Det blev fängelsestraff på mellan 2,5 år och fem år för de åtalade männen. Alla fyra har överklagat sina fängelsedomar.

ÅRETS BYGGCHEF

2014 var det sju finalister som gjorde upp om Årets Byggchef. Juryn utsåg Henrik Bratt, affärsområdeschef på Erlandsson Bygg, till vinnare.

FALUN

Sex personer fälldes för mutbrott och bestickningi den så kallade Peabhärvan. Fyra kommuntjänstemän och två Peabanställda dömdes till dagsböter.

BOSTADSBRISTEN

Nybyggarkommissionen, med före detta statsminister Göran Persson i spetsen, presenterade 63 förslag för minskad bostadsbrist. ”Om man inte lyfter bostadsfrågan till statsministernivå kommer det inte att hänga något”, menade Persson. I maj kom Bokriskommittén med sin slutrapport.

NORDBYGG

52 500 besökare och 900 utställare kom till Nordbygg på Stockholmsmässan, byggbranschens största mötesplats. Byggvärlden var på plats med monter och redaktionell bevakning.

FÖRVÄRV

Veidekkes förvärv av Arcona offentliggjordes i januari. I november presenterade man ett gemensamt uppdrag där Arcona, Veidekke Bygg i Stockholm och Veidekke Entreprenör i Norge gemensamt ska bygga SEB:s nya huvudkontor i Arenastaden åt Fabege. Byggnaden blir en av Sveriges största kontorsfastigheter.

TUNNELBANA

Regeringen gav grönt ljus för utbyggd tunnelbana i Stockholm. Utbyggnaden omfattar fyra nya sträckningar och 78 000 nya bostäder i Stockholms län.

SLUSSEN

Turerna har varit många kring Stockholms anrika knutpunkt. Strax innan valet fattade stadsbyggnadsnämnden i Stockholm beslut om att påbörja planarbetet för Slussens nya bussterminal. Oppositionen villa bordlägga ärendet och man flaggade för att man ville ta ett omtag om hela projektet, något som den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus fick igenom efter valet. En oberoende expertgrupp tillsattes. Deras arbete ska presenteras den 31 januari 2015.

FÖRBIFART STOCKHOLM

I maj avslog regeringen överklagande av arbetsplanen för motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. En byggstartsceremoni ägde rum i augusti. Samtidigt JO-anmälde Västerpartiet beställaren Trafikverket eftersom man menade att det återstod rättsliga prövningar. I oktober valde den nya regeringen att avbryta produktionen. Den 18 december meddelade regeringen att man häver frysningen och att arbetet kan återupptas från den 1 januari 2015. 

APPLE

I juni skrev Byggvärlden om att Skanska fått det prestigefyllda uppdraget att bygga Apples nya huvudkontor i Cupertino, Kalifornien.

DÖDSOLYCKA I VÄRTAN

Den 4 november inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka vid bygget av Fortums nya kraftvärmeverk i Hjorthagen. Två byggnadsarbetare, som befann sig på en skylift, omkom när ett byggelement föll. En tredje person skadades allvarligt.  Fram till den sista november 2014 har totalt 12 personer inom byggverksamhet dött på sin arbetsplats.Ett axplock av Byggvärldens rubriker.

NORRA LÄNKEN

Arbetet med norra Europas största tunnelprojekt påbörjades 2006, och den 30 november i år kunde den första etappen invigas – ett år före tidplan. Trafikverket bjöd på kunglig invigning, där både Kungen och Kronprinsessan medverkade, när sträckan Norrtull – Frescati – Värtan öppnade för trafik.

BEDRÄGERILIGA

Polisen sprängde en bedrägeriliga i Uddevalla, som satt i system att beställa byggvaror utan att betala. Den 48-årige huvudmannen dömdes till sex års fängelse för grova bedrägerier.

KONKURS

Byggmästargruppen Entreprenad GL AB, nyproduktion bostäder, lämnade in en konkursansökan i november. Det är främst fyra entreprenader som drabbas när bolaget avbryter sina uppdrag. Det handlar om nyproduktion av hyresrätter och studentlägenheter i Norra Djurgårdsstaden, Barkarbystaden och i Bagarmossen.

Dotterbolaget Byggmästargruppen Stockholm BMG AB – ombyggnad, fick strax där efter en ny ägare då SEHED Bygg AB förvärvade bolaget.

ALMEDALEN

Byggvärlden var på plats under politikerveckan i Visby. Ett valår som detta var debatterna ovanligt många och löftena generösa. Bland annat släppte Alliansen nyheten om Sverigebygget, en storsatsning på bostäder och infrastruktur.

VALET

Efter det allmänna valet i september fick Sverige en ny regering. Mehmet Kaplan utsågs till ny bostads- stadsutvecklings och it-minister, och Anna Johansson tog över som infrastrukturminister. Regeringen fick inget stöd för sin budget. Den 29 december kommer statsminister Stefan Löven att utlysa ett extra val, som planeras äga rum den 22 mars 2015.