Nyheter

Så mycket kräver Östersundshem i skadestånd av Kindberg

Styrelsen i Östersundshem har beslutat att kräva den före detta vd:n, Daniel Kindberg, samt övriga åtalade, på skadestånd.
–  Det är ett sätt att tydliggöra våra krav utöver det som innefattas i åtalet, säger  Östersundshems stf vd, Christer Sundin.

Styrelsen i Östersundshem har beslutat att kräva skadestånd av före detta vd, Daniel Kindberg samt övriga åtalade.
Detta sker i enlighet med de åtalspunkter som tingsrätten nu framlagt.

Enligt åtalet har cirka 11,8 miljoner kronor betalats ut felaktigt, varav cirka 9,2 miljoner kronor kom från Östersundshems kassa.
Utöver dessa kommer skadeståndsansökan också att innefatta andra kostnader som Östersundshem haft på grund av brottsmisstankarna.

– Våra anspråk gäller både rena kapitalförluster, men också de kostnader som vi haft internt i samband med det utredningsarbete som nu lett fram till åtal. Det handlar om till exempel kostnader för jurister och revisorer, säger Östersundshems stf vd, Christer Sundin.

Han uppskattar att skadeståndskravet kommer att hamna på totalt cirka 10,5 miljoner kronor.
–  Nu får vi möjlighet att tydliggöra och precisera våra krav för åklagaren.

Det var i mitten av april 2018 som polisen gjorde ett tillslag mot Östersundshem och beslagtog Daniel Kindbergs dator. Samtidigt stod det klart att Kindberg var anhållen, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han avgick kort därefter.

– Allt det här har varit trist för oss att ta oss igenom och det är något som påverkat oss på Östersundshem starkt. Jag känner en stor besvikelse gentemot de som satt oss i den här situationen, men vi har försökt att jobba med de frågor som dykt upp en i taget.

I augusti förra året tillträdde en ny vd för Östersundshem, men han blev inte långvarig. I november meddelade bolaget  att han skulle sluta och att det var ett gemensamt beslut. Orsaken är att styrelsen och vd har alltför olika uppfattningar om hur företaget ska ledas i framtiden.
– Nu jobbar vi framåt. Vi kommer att påbörja en ny rekryteringsprocess inom kort nu, säger Christer Sundin.