Nyheter

Så påverkas Northvolt-projektet av covid-utbrottet

I nuläget pågår slutproduktionen av första fasen av batterifabriken i Skellefteå. Bild: Northvolt

Cirka 150 personer med koppling till arbete på Northvolt har nu testats positivt för covid-19. Av dessa bär ett 30-tal på den brittiska virusvarianten.
– Vi ser allvarligt på det här utbrottet, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Northvolt-projektet i Skellefteå, där en ny batterifabrik byggs, har drabbats av ett större utbrott av covid-19. Sammanlagt har under de senaste två veckorna drygt 150 personer med koppling till arbete på Northvolt testats positivt. Förra veckan upptäckte man ett 20-tal fall av den brittiska virusvarianten. Nu den siffran uppe i 30.

– Vi ser allvarligt på det här utbrottet av en allmänfarlig sjukdom. Vi måste hjälpas åt och vidta många olika åtgärder för att bromsa utvecklingen, säger Stephan Stenmark.

Hur har den brittiska virusmutationen tagit sig in på arbetsplatsen?

– Utifrån den information vi har idag kan vi inte koppla virusvarianten till ett speciellt land. Det skulle kunna vara från Storbritannien men lika gärna från andra länder där man inte haft samma kännedom om den här varianten, säger Stephan Stenmark. Stora byggprojekt med mycket arbetspendlande personal är en utmaning.

Över 1000 personer arbetar med koppling till Northvolt-projektet på daglig basis och arbetskraften kommer från hela världen. I nuläget pågår slutproduktionen av första fasen, som inleddes i augusti 2019 och med HP Logistic Contractor som totalentreprenör.

Covid-utbrottet har inte påverkat omfattning och tidplan i projektet.

– Än så länge pågår arbetet som vanligt, med ett antal säkerhetsåtgärder som har implementerat så klart, säger Jesper Wigardt, ansvarig för Kommunikation på Northvolt.     

Vad har ni vidtagit för åtgärder för att bromsa smittan? 

– Vi har jobbat extremt hårt med den här frågan i Skellefteå sedan februari/mars förra året med målsättningen att det arbete som måste äga rum fysiskt på plats ska kunna genomföras på säkrast möjliga sätt. Detta innebär bland annat att vi har en strikt policy på plats bland annat kring social distansering, obligatoriskt bärande av ansiktsmask, minimering av externa besök och resor, regelbunden testning och så vidare, säger Jesper Wigardt.

Region Västerbottens smittskyddsenhet har beslutat om åtgärder för att stoppa smittspridningen på arbetsplatsen. All personal som inte varit sjuka i covid-19 det senaste halvåret testas, och sedan fortsätter Northvolts testning av personal varje vecka.

– Bara de som har haft smittan eller som är nytestade får vistas på arbetsplatsen, säger Stephan Stenmark.

En ytterligare åtgärd Stephan Stenmark pekar på som tillkommit är de nya regler om inreseförbud och testkrav som regeringen infört.