Nyheter

Så ser det ut inne i nya terminalen

LaGuardia Airport Terminal B i New York är nu färdigställd. Bilder: Skanska

Flygplatsen LaGuardia i New York, USA, Skanskas största projekt någonsin. Nu har bolaget färdigställt den nya ankomst- och avgångshallen.

LaGuardia Airport Terminal B i New York, USA, är färdig. Öppnandet av huvudbyggnaden utgör en viktig milstolpe på vägen mot slutförandet av ombyggnationen av terminalen, Skanskas största projekt någonsin.

Den nya huvudbyggnaden är den centrala punkten för resenärer som flyger från terminal B, med smidig övergång till avgångshallar och gater, det nya parkeringshuset och centralhallen som ansluter till terminal C samt den framtida, planerade AirTrain-transporten. Byggnaden både förändrar reseupplevelsen och effektiviserar driften av flygplatsen.

– Det har varit spännande. Vi har verkligen försökt förändra hur människor ser på LaGuardia genom att bygga en terminal som är öppen, effektiv och som människor vill vistas i. Detta har genomförts medan flygplatsen har varit i drift, vilket är en fantastisk prestation av teamet som arbetar med projektet, säger Anders Danielsson, vd och koncernchef, Skanska, i ett pressmeddelande.

Den nya huvudbyggnaden har öppen planlösning, 18 meter i takhöjd och en glasfasad som bidrar till att naturligt ljus flödar i den 80 000 kvadratmeter stora byggnaden. På första våningsplanet finns ett nytt transportcenter för ankommande passagerare, följt av ankomsthall och bagageutlämning på plan två och incheckning på plan tre. På våning fyra finns butiker, restauranger, andra bekvämligheter samt avgångshallar.

Skanska leder samriskbolaget Skanska-Walsh som ansvarar för byggnation och design av den nya Terminal B. Skanska är också del av LaGuardia Gateway Partners, som the Port Authority of New York and New Jersey valde ut för att leverera och förvalta detta omfattande projekt. 

Det återstår omkring två års byggarbete på flygplatsen. Bland annat så ska man bygga Terminal A, utföra stora rivningsaktiviteter och ta ta bort en stor del av den gamla centralterminalbyggnaden och bryggorna och slututföra byggnaden i Central Hall.

Ombyggnationen på La Guardia, en av de mest trafikerade flygplatserna i USA, påbörjades 2016 och beräknas vara färdigställd under hösten 2022. Det är det största och ett av de mest komplexa projekten som Skanska någonsin genomfört. Total kontraktssumma för Skanska, som kommunicerades under 2016, var motsvarande 23 miljarder kronor för design- och byggkontraktet.