Nyheter

Så ser Varbergs nya utsiktstorn ut

Foto: White

 Ett tolv meter högt torn som består av 140 träribbor och har formen av ett timglas.
Så ser det nya utsiktstornet i Varberg ut, enligt en arkitekttävling som nu är avgjord, med White arkitekter som vinnare. 

Som en del av utvecklingen av Varbergs nya ekologiska rekreationsområde vid Getteröns naturreservat, avser Varbergs kommun att bygga ett utsiktstorn. Därför inbjöd kommunen till en arkitekttävling. Viktiga kriterier för tornet, som ska byggas på före detta Lassabackadeponin var, förutom att ha den traditionella funktionen av ett utsiktstorn, att det även skulle ha kvalitéer som gjorde det unikt och till ett av stadens nya landmärken.

Arkitekttävlingen om det nya utsiktstornet är nu avgjord. White presenterade det vinnande förslaget. Det tolv meter höga tornet består av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell, stabil väv. I silhuetten kan man känna igen formen av ett timglas vilket ger tornet en tydlig och igenkännbar karaktär.

Precis som med Varbergs framtida Vattentorn VÅGA, även det ritat av White, kommer utkikstornet att få en viktig roll som symbol för Varberg. Tornets tolv meter höga konstruktion kommer att synas i det flacka Halländska kustlandskapet samt från infarten till staden med bil och tåg norrifrån.

– Med tanke på de ekologiska utmaningar som vårt samhälle står inför, är vi extra stolta över att få bidra till utvecklingen där en av 1900-talets deponier omvandlas till en ekologiskt hållbar plats med ett byggnadsverk som sätter människan i direkt kontakt med naturen, säger arkitekt Mattias Lind i ett pressmeddelande.

Juryn är enig om att Whites förslag:  ”Förslagets stora kvalitet är dess enkla och spännande form vilket ger utsiktstornet möjlighet att bli ett mycket tydligt landmärke. Formen stimulerar till funderingar – hur kan något rakt faktiskt upplevas som böjt? ”.