Nyheter

Så sover du mer

Allt fler sover allt sämre. Konsekvenserna är många: Bristande omdöme, tankspriddhet, sämre hälsa. <br></br> — Det går fort. På torsdagen är du ”dummare” än på måndagen om du inte sover ordentligt, säger Giorgio Grossi, psykolog på Sömnmottagn

Bra sömn är nödvändigt för vårt välbefinnande. Kroppen tycks återhämta sig och hjärnan bearbetar intryck. Utan bra sömn försämras vår hälsa. Ändå ökar antalet människor med sömnproblem, säger Giorgio Grossi.

— Vi tycks sova sämre enligt färska undersökningar. En tendens är att fler kvinnor än män lider av sömnproblem, säger han.

Enligt Giorgio Grossi behöver vi sova sex till nio timmar varje natt. Alla människor har dock olika sömnbehov.

Varför sover vi sämre?
— Det mesta har nog med stress att göra, även om det inte är helt bevisat. Vi jobbar allt mer och fler känner sig överbelastade.

Mycket tyder på att chefer är en grupp som lider stort av sömnproblem. En färsk undersökning, gjord av chef.se, visar att upp emot en tredjedel av alla chefer har sömnproblem någon gång i veckan på grund av jobbrelaterade problem.

Sover chefer sämre än andra?
— Det är svårt att svara på. Vi har en överrepresentation på mottagningen av tjänstemän eftersom dom i högre grad blir erbjuda behandling hos oss.

Vad kan en chef göra om medarbetarna uppvisar stress och sömnproblem?
— Som chef är det svårt att fråga en medarbetare rakt ut om han eller hon sover dåligt. Det kan vara känsligt och många vill inte medge att de sover för dåligt. Som chef gäller det att pejla läget och kanske minska arbetsbördan eller skapa flexiblare arbetstider.

Sömnmottagningens fem tips till bättre sömn

1. Regelbundna tider. Håll ungefär samma lägg- och stig upp-tider. Du stöttar din kropps biologiska klocka om du håller dig till regelbundna tider

2. Begränsa tiden i sängen.Om man har sömnproblem. Tänk på att en skön eftermiddagstupplur minskar sömntrycket till natten som följer och kan ge svårt att somna eller uppvaknanden under natten eller tidiga morgonen.

3. Dagsljus. För att somna gott på kvällen kan det vara till stor hjälp att vistas ute i dagsljus, helst på morgonen eller förmiddagen.

4. Drick inte alkohol- eller koffeinhaltiga drycker.

5. Ge dig själv tid för sänggåendet.Kroppen behöver tid att varva ned och förbereda sig för sömn. Avsluta dagen i god tid före det att du vill sova; varva ner och gör lugna aktiviteter fram till sänggåendet.

Chefspanelen

Hjälp till genom att lyssna eller skaffa professionell hjälp om medarbetare drabbas av sömnproblem, är chefspanelens råd till kollegor med personalansvar. Försök hjälpa din personal att uppnå balans i livet.

Fler råd kring sömnproblem från Byggvärldens chefspanel återfinns i nummer 3/2008.