Nyheter

Så upptäckte han <br/> Cremonas missar

När dödsraset inträffade vid Kista Galleria hade ett felaktigt mått följt med hela vägen från konstruktionsfirma till bygge.Även vid Peabs och Stockholmshems byggen i Stockholm bygge fanns fel i konstruktionerna. Men där upptäcktes felen i tid.

Dödsolyckan vid Kista Galleria orsakades av att en avväxlingsbalk hade fått ett för smalt liv. I förfrågningsunderlaget från Ramböll hade livet en tjocklek av 25 millimeter, men hos konstruktionsfirman Cremona ändrades det till 7 millimeter.

Det rättsliga efterspelet till olyckan, som dödade en person och skadade två, har just avslutats. Fyra personer åtalades för arbetsmiljöbrott.

Men Cremona har även anklagats för fler allvarliga misstag. Både Peab och Stockholmshem upptäckte fel i Cremonas konstruktionshandlingar som kunde ha fått ödesdigra följder.

– Det upptäcktes i tid, annars hade det kunnat få samma katastrofala följder som i Kista. På sex olika ställen hade huset rasat om vi inte hade upptäckt det, sa Erik Åredal, arbetschef för Peabs projekt i Hammarby Sjöstad, förra hösten.

Felen upptäcktes vid en andrahandsgranskning av ritningarna.

– Jag köpte en andrahandsgranskning eftersom Cremona var en ny konstruktör för mig. De hade bra referenser, men det är ett tungt ansvar som vilar på konstruktören, säger Erik Åredal.

Stockholmshem upptäckte fel i konstruktionshandlingarna från Cremona till byggprojektet Arbetsledaren i Årstadal vid sin rutinmässiga granskning.

– Vi har ganska rigorösa granskningsrutiner av kompetent folk med konstruktionserfarenhet. Det har vi på handlingar för alla kategorier; arkitektur, el och VVS, säger Peter Ekman, Stockholmshems projektledare.

När Stockholmshem hade hittat felen anlitades en extern konstruktör för att gå igenom alla Cremonas ritningar.

– Det är tur att man är så erfaren som man är och har en kompetent beställarorganisation. En förstagångs-

byggare sitter helt i knäet på en konsult, säger Peter Ekman.

Enligt Peter Ekman har Cremona betalat en mindre del av den externa konsultens arvode.

Stockholmshem har ännu inte bestämt sig för om de ska kräva ekonomisk ersättning i övrigt för de förseningar och extrakostnader som uppstod till följd av misstagen.

När det gäller Peabbygget i Hammarby Sjöstad har Peab nu förlikats med Cremona, berättar regionchef Tomas Pousette och informationschef Niclas Brantingson. Tidigare övervägde byggbolaget att stämma Cremona på elva miljoner kronor för förseningarna som felen orsakade.

Uppgörelsen innebär att Cremonas försäkringsbolag ersätter Peab ekonomiskt. Hur stora summor det handlar om vill varken Peab eller Cremona berätta, men enligt uppgift rör det sig om flera miljoner.

– Det där är ett överspelat kapitel sen länge. Vi har avslutat vår affär. Vi är överens att vi inte ska göra nåt mer, säger Cremonas vd Kenneth Andersson.

Cremona är hårt ansträngt på grund av lågkonjunkturen och rättegången om Kistaraset, där två anställda på Cremona har åtalats. Åklagaren har begärt att Cremona ska betala minst fem miljoner kronor i företagsbot.

Om det blir Solna tingsrätts beslut säger Kenneth Andersson att företaget sannolikt inte överlever.