Nyheter

Så väljer du rätt LED-armatur

Svårt att välja rätt lysdiodsarmatur? Här är checklistan som gör det lättare.

Intresset är stort för att använda lysdioder för belysning. Låg energiförbrukning och lång livslängd lockar. Men att välja rätt armatur är inte det lättaste. Utbudet är stort, och det saknas standarder för hur lysdiodsarmaturer ska redovisas.

Därför har en branschföreningen Belysningsbranschen tagit fram en checklista som kan användas vid upphandlingar av ljusarmaturer med lysdioder.

På listan finns de viktigaste parametrarna som man bör tänka på för såväl inomhus- som utomhusarmaturer. Här är några exempel:

  • Hur redovisas ljusflödesnedgång och livslängd? Enligt Belysningsbranschen bör livslängden anges i timmar då 70 procent av det nominella ljusflödet återstår.

  • Om en lysdiod eller lysdiodsmodul slutar fungera, kan den då bytas ut och i så fall av vem? En extra relevant fråga för utomhusarmaturer där tiden mellan utbyten kan vara 20 till 30 år.

  • Kan armaturen ljusregleras? Hur? Oftast krävs ett speciellt driftdon eller en extra dimmer mellan driftdonet och LED. Ljusregleringstekniken bör bygga på pulsviddsmodulation (PWM).

Belysningsbranschen lyfter fram ett antal områden där lysdioder idag är ett alternativ. Belysning på arbetsplatser, i korridorer och på gångvägar är några exempel.

Allt fler leverantörer erbjuder även lysdiodslampor som ersätter den gamla glödlampan som nu fasas ut steg för steg. Sådana lampor är också svåra att välja. Därför infördes i början av september nya regler för vilken information som måste finnas på alla lampförpackningar. I samband med det gav Energimyndigheten ut skriften ”Glödlampan fasas ut – så här väljer du rätt”