Politik

Så vill S stoppa dödsolyckorna

Tobias Baudin och Teresa Carvalho på pressträffen i riksdagen i förra veckan. Foto: Socialdemokraterna
Tobias Baudin och Teresa Carvalho på pressträffen i riksdagen i förra veckan. Foto: Socialdemokraterna

Fler inspektioner, en kriskommission inom byggsektorn och en begränsning av antalet underleverantörer. Socialdemokraterna lägger fram tio krav som ska stoppa dödsolyckorna på svenska arbetsplatser.  

Arbetsplatsolyckorna ökar i landet och byggsektorn hör till den mesta drabbade branschen. Så sent som i fredags hittades en man avliden vid det brandhärjade olycksbygget Oceana i Göteborg.

Socialdemokraterna lägger nu fram tio krav som ska minska antalet dödsolyckor.

– Utvecklingen är fruktansvärd, så här ska det inte få vara i Sverige. Det går att lägga politiska förslag som kan göra skillnad, som kan hejda olyckor och dödsfall, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Teresa Carvalho, S, är gruppledare i arbetsmarknadsutskottet.

– Den här typen av händelser är horribla från början till slut, och nu måste SD-regeringen agera för att 2024 ska bli en vändpunkt, säger hon.

Byggnads välkomnar initiativet

– Jag är väldigt positiv till att Socialdemokraterna har lyssnat och nu lägger fram förslag helt i linje med det vi tidigare krävt. Inte minst förslagen om en kriskommission och begränsningar i underentreprenörsleden. Jag hoppas att regeringen inte låter politisk prestige komma i vägen utan kan inspireras av det här och presenterar skarpa åtgärder snarast, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande och fortsätter:

– Byggbranschen måste regleras om vi ska ha en chans att nå upp till nollvisionen för dödsolyckor. Vi kräver att man gör som i Norge och begränsar antalet tillåtna underentreprenörsled till max två. Idag ser vi arbetsplatser där hundratals företag trängs med varandra och arbetsmiljö­ansvaret bollas runt som en het potatis, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

De tio kraven

  1. Fler inspektörer och inspektioner
  2. Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott
  3. Utökad tillträdesrätt och mer resurser till regionala skyddsombud
  4. Kriskommission mot olyckorna inom byggbranschen
  5. Behovsprövning vid arbetskraftsinvandring
  6. Sanktioner vid bristande arbetsmiljöarbete
  7. Begränsa antalet underleverantörer
  8. Sanktioner om skyddsombud utestängs
  9. Svartlista fuskande företag
  10. Försvaga inte de lokala skyddsombuden