Nyheter

Så vill studenterna bo

Martin Johansson, generalsekreterare, Studentbostadsföretagen, Ingrid Gyllfors, vd, Stockholms Studentbostäder, Anders Sjelvgren, avdelningschef, Boverket, Ulla Bergström, kontorschef, White Arkitekter och Andreas Sjöö, ordförande, Göteborgs förenade studentkårer (GFS)t

ALMEDALEN: Det är viktigt att det byggs fler studentbostäder, men också att de som ska bygga vet vad studenterna efterfrågar. Studentbostadsföretagen presenterar nu en rapport hur studenter vill bo.

Svenska Studenthus höll ett seminarium under Almedalsveckan om hur studenter vill bo. Man menar att regelverket för studentbostäder skapar ett enformigt byggande och att en anpassning till kunden kanske kan bidra till fler studentbostäder.
En färsk rapport från Studentbostadsföretagen visar att läget och hyran är de aspekter av boendet som studenter värdesätter högst
– Vi vet lite om hur folk vill bo. Samhället förändras och det påverkar hur man bör utforma framtidens bostäder. Dessutom kan inte studenter bo i för dyra lägenheter, säger Anders Sjelvgren, avdelningschef Boverket.
Mer än var tredje student vill bo i ett kollektivt boende, men bara fyra procent vill bo i en korridor med nio personer eller fler. Populärast är delade lägenheter för två till fem personer.
– Det är inte så konstigt att så många vill bo i kollektiv, det är praktiskt att snabbt lära känna nya människor när man kanske kommer som ny till en stad utan att känna någon. Men det måste också finnas en variation i takt med att behoven ändras, man kanske träffar en partner och vill ha ett eget boende, säger Andreas Sjöö, Göteborgs förenade studentkårer.
Både Stockholms studentbostäder och White arkitekter har varit delaktiga i studien som visar att 65 procent av de drygt 2 000 tillfrågade studenterna vill ha ett eget boende, helst en etta på 25 kvadratmeter.
– Vi vet också att studenterna ser badrummet och sovrummet som det mest privata, men kan tänka sig att dela tvättstuga, matplats, sällskapsrum och balkong, säger Ulla Bergström, kontorschef, White arkitekter.
Det som studenterna tycker är sämst med studentbostaden är enligt rapporten hyran, köket, att det är kallt och lyhört.
Utifrån rapporten har White arkitekter tagit fram tre olika bostadskoncept för studenter; unibo, duobo och multibo.
Student21an, som Svenska Studenthus visade upp i sin monter, är en modulbyggd studentlägenhet på 21 kvadratmeter. Erik Wijkmark är arkitekten bakom konceptet, som har utformat utifrån studenternas önskemål. 

Jenny Marcuson