Nyheter

Så vill vi bo – i bostäder som kan byggas om

Även nybyggda bostäder är för statiska, byggda med 1970-talets kärnfamilj som norm. Dagens människor vill ha mera flexibla planlösningar, som lätt kan byggas om, visar en undersökning gjord på Chalmers.

Att göra om trerummaren till en fyra, bygga om vardagsrummet till sovrum, eller låta ett hörn av köket bli en garderob — sådant är minst lika viktigt som utsikten, eldstaden eller det luftiga köket.

Människor vill kunna förändra sina bostäder istället för att tvingas flytta när familjeförhållanden eller annat ändras. Det visar en undersökning som gjorts på Chalmers. Ett 20-tal Göteborgsfamiljer har i studien ”Så använder vi våra bostäder” berättat om hur de vill ha sina bostäder.

Fastighetsbolagen som bygger våra bostäder har dock inte hängt med i utvecklingen. De utgår fortfarande från 1970-talets kärnfamilj, anser forskaren Anna Eriksson och Ola Nylander, professor och arkitekt. Det är dessa två som genomfört studien.

– Familjerna idag kan se väldigt olika ut. Med skilda sammansättningar och behov, barn som en vecka här, den andra veckan där, eller flera generationer tillsammans i en invandrarfamilj, säger Ola Nylander i pressmeddelande från högskolan.