SABO fortsätter pressa byggkostnader i ny nationell upphandling

SABO fortsätter pressa byggkostnader i ny nationell upphandling
Bostäder till en byggkostnad på 13 000 kronor per kvadratmeter. Det är SABOs utmaning till byggbranschen för att pressa priserna i ett nytt åttavåningshus — tävlingen SABOs Kombohus plus.
Bostäder till en byggkostnad på 13 000 kronor per kvadratmeter. Det är SABOs utmaning till byggbranschen för att pressa priserna i ett nytt åttavåningshus — tävlingen SABOs Kombohus plus. – Vi ställer höga krav men erbjuder också stora volymer och långa avtal. Jag är övertygad om att entreprenörerna kan kapa kostnaderna med de förutsättningar som vi ställer upp, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

Över 70 allmännyttiga kommunala bostadsbolag har hittills anmält intresse för att bygga 5000 lägenheter inom SABOs Kombohus plus. Behovet av ett prispressat bostadshus lockar i ett land där byggpriserna ökade med svindlande 1800 procent mellan åren 1968 och 2010 – att jämföras med konsumentprisindex (KPI) som ökade med 700 procent.

– Det är många som pratar om att det måste bli billigare att bygga bostäder. SABO har valt att konkret göra något åt saken. Vi ställer tuffa krav på byggföretagen men flera har redan visat intresse för att komma in med anbud, säger Kurt Eliasson.

Utmaningen SABOs Kombohus plus sker i form av en tävling där byggföretaget förbinder sig att leverera ett nyckelfärdigt punkthus i åtta våningar med cirka fyra lägenheter per våningsplan. Lägenheterna förväntas ha balkong eller uteplats och byggnaden ska ha en låg energiåtgång. Högst fasta pris per kvadratmeter boarea: 13 000 kronor, exklusive moms (grund- och markarbeten tillkommer). Ramavtalet kommer att gälla från den 1 januari 2013 till sista december 2016.

– Det här är ett mycket attraktivt avtal att tävla om. Våra nära 300 medlemsföretag står för stora volymer och är viktiga aktörer i landets kommuner. Detta kommer att ge eko i hela landet, säger Kurt Eliasson.

Många är de organisationer och politiker från olika partier som identifierat problemet med det låga bostadsbyggandet i landet. De senaste siffrorna från Boverket visar att majoriteten av landets kommuner lider av bostadsbrist.

SABO har redan goda erfarenheter av att bidra till konstruktiva lösningar. I entreprenadstävlingen SABOs Kombohus från år 2010/2011 utmanades byggbolagen att tävla om ett tvåvåningshus med en byggkostnad på 12 000 kronor per kvadratmeter, SABOs Kombohus. Idag pågår förhandlingar om cirka 25 projekt och ramupphandlingen beräknas nå 1000 lägenheter. 

Läs mer:

Om nya ramupphandlingen av SABOs Kombohus Plus

Om vinnarna av ramupphandlingen SABOs Kombohus
 

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet