Nyheter

SABO:s ramupphandling för småhus klar

Det vinnande bidraget i ramupphandlingen för Kombohus Småhus. Foto: Götenehus

När den nya ramupphandlingen för Kombohus Småhus är genomförd står det klart att SABO tecknar avtal med Götenehus AB, Derome Hus AB och Heikius Hus – Talo.

För att pressa den generella prisbilden för att uppföra hyresbostäder och få fler aktörer att arbeta med ett industriellt byggande har SABO sedan 2010 genomfört ramupphandlingar av typhus. SABOs ramavtal har sedan 2010 givit medlemsföretagen möjlighet att bygga nyckelfärdiga hus till fasta priser.

– Det är glädjande att ramupphandlingen för Kombohus Småhus är klar och att det nu kommer finnas parhus och radhus. SABOs Kombohus efterfrågas i allt högre utsträckning. Sedan 2010 har SABO genomfört ramupphandlingar för att prispressa medlemsföretagens nyproduktion av flerfamiljshus. Ramupphandlingarna för Kombohus har i dagsläget lett till att SABOs medlemmar byggt, eller är i process att bygga, cirka 9500 bostäder, säger Jonas Högset, chef fastighet och boende, på SABO, i ett pressmeddelande.

Det vinnande bidraget i upphandlingen är Lignum från hustillverkaren Götenehus.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha vunnit SABOs ramupphandling av småhus. Inom kort är vår nya volymhusfabrik klar. De kunder som beställer småhus genom ramavtalet kommer att prioriteras i den nya fabriken. Vi ser med spänning fram emot ett framtida samarbete med de bostadsbolag som vill beställa våra produkter, säger Claes Hansson, VD och koncernchef i Götenehus.

På andra plats kom småhuset Enkelheten från Derome Hus. Deras hus är inspirerade av västerbottensladorna i sitt uttryck. 
– Våra hus ”Enkelheten” är en produktmix mellan två av våra standardkoncept. Så det här projektet har hjälpt oss att förfina och utveckla våra befintliga huskoncept, vilket hjälper oss att hitta mer rätt på hyresmarknaden,  säger Frank Beno, divisionschef för Derome Plusshus.  Den arkitektoniska utformningen var något vi kammade hem höga betyg på. Och det gäller även för flexibiliteten, som innebär att man får mycket hus för pengarna.