Säkrar fossilfritt stål för byggprojekt

Säkrar fossilfritt stål för byggprojekt
Med tillgång till fossilfritt stål öppnas ytterligare möjligheter för att minska klimatpåverkan, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab. Fotograf: Peab

Genom ett nytt partnerskap blir Peab första byggbolag att säkra tillgång till SSAB:s fossilfria stål i byggprojekt. Peab planerar att börja använda stålet i byggprojekt från 2026. Det framgår av ett pressmeddelande.

Partnerskapet går i korthet ut på att Peab från och med 2026 säkras tillgång till och planerar för att använda SSAB:s fossilfria stål i byggprojekt. Bolagen kommer också att tillsammans analysera olika framtida möjligheter för hur fossilfritt stål kan minska byggbranschens klimatavtryck.

– Peab har ambitiösa klimat- och miljömål och detta är ett viktigt steg för att bli klimatneutrala till 2045. Vi har redan många initiativ på plats för att minska vår klimatpåverkan – från vår affärsmodell med närproducerat samhällsbygge till vår växande familj med ECO-produkter. Med tillgång till fossilfritt stål så öppnas ytterligare möjligheter. Samarbetet runt fossilfritt stål är också en naturlig utveckling av den goda relation Peab och SSAB redan har runt klimateffektiviseringar, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab.

– Vi är glada att få välkomna Peab som samarbetspartner för våra fossilfria stålprodukter. Genom samarbetet kring fossilfritt stål bidrar vi till att stärka våra kunders konkurrenskraft och minska deras koldioxidavtryck. Tillsammans stärker vi också positionen för fossilfritt stål i byggindustrin, och bidrar till att minska koldioxidutsläpp globalt, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

SSAB:s fossilfria, högkvalitativa stål tillverkas inom HYBRIT-initiativet, som startades tillsammans med järnmalmsproducenten LKAB och energiföretaget Vattenfall. Det är världens första fossilfria ståltillverkningsteknik där vätgas och fossilfri el används i stället för kokskol och andra fossila bränslen som traditionellt används inom ståltillverkning, skriver SSAB i pressmeddelandet. Bolaget planerar att producera fossilfritt stål i kommersiell skala år 2026.

Relaterade artiklar

Mindre återbrukat än önskat för Fyrskeppet
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Ökad omsättning för Peab
Bytesaffär klar mellan Obos och Peab