Nyheter

Saluhallen fick Malmö Stadsbyggnadspris

Bakom Malmö Saluhall står syskonen Nina och Martin Karyd i samarbete med Wingårdh Arkitekter. Foto: Bojana Lukac

Malmö Saluhall är årets vinnare av Malmö Stadsbyggnadspris. ”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny möteplats i matkulturens Malmö”, enligt juryn. Malmös miljöbyggpris Gröna Lansen går till Greenhouse.


– Vinnarna av Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen är gröna återbrukslösningar, där en plats och byggnad som förlorat sin tidigare funktion fått en ny betydelse i staden. Malmö saluhall och Greenhouse visar att både publika och privata byggnader kan leva upp till en omställning mot en mer hållbar livsstil och ett mer hållbart Malmö, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

– I Greenhouse har visionen för Malmö om den täta, gröna och hållbara staden kokats ner till ett och samma hus. Vardag och spjutspets förenas på ett spännande vis, här prövas ny teknologi och testas lösningar som vi hoppas kan spridas vidare och sätta nya standarder i ambitionen om en klimatsmartare livsstil för alla, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Den nya saluhallen visar i sin tur hur viktig småskalig och levande handel är för en attraktiv och hållbar stadsutveckling. Malmö Saluhall bryter den urbana strukturen på samma sätt som Bokalerna i Rosengård, och skapar nya rörelsemönster och nya sätt att utnyttja staden, säger Märta Stenevi.

Priserna delades ut den 1 september under Stadsbyggandets dag. Bakom Malmö Saluhall står syskonen Nina och Martin Karyd i samarbete med Wingårdh Arkitekter. 

– Vi är fantastiskt glada för priset och att saluhallen uppmärksammats. Vår tanke var att få till en tredimensionell kokbok; steg ett var att bevara ruinen, den andra att få till så mycket yta som möjligt och den tredje var att forma ett attraktivt uterum, säger Joakim Lyth, ansvarig arkitekt.

Greenhouse är MKB:s klimatsmarta boende ritat av Jaenecke Arkitekter.

– Vi är stolta och glada över det fina priset. Med Greenhouse har vi utvecklat hyresrätten och gjort det möjligt att leva hållbart med en unik möjlighet till odling mitt i stan. Greenhouse är ett spjutspetsprojekt som vi drar lärdomar av för att använda i annan nyproduktion men också i våra befintliga bostadshus. Det finns många att tacka för att Greenhouse har blivit ett framgångsrikt koncept. Inte minst våra kunder som har flyttat in och som förvaltar och utvecklar Greenhouse på ett föredömligt sätt, säger Terje Johansson, vd på MKB Fastighets AB.

I år valde juryn även att dela ut ett hedersomnämnande till ett projekt, som bedömdes stå i en klass för sig; mössens favoritrestaurang Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie som tillfälligt poppade upp på Bergsgatan förra hösten och charmade en hel värld. Skaparna Anonymouse vill dock förbli anonyma, men skickade en hälsning till publiken under prisutdelningen.

Malmö Saluhall, vinnare av Stadsbyggnadspriset 2017
Typ av projekt: Saluhall
Byggherre: Fastighets AB Malmö Gäddan 9, Nina och Martin Karyd
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor
Färdigställt: 2016
Fastighet: Gäddan 9
Adress: Gibraltargatan 6

Juryns motivering
”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny möteplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”

Greenhouse, vinnare av Gröna Lansen 2017
Typ av projekt: Flerbostadshus och förskola
Byggherre: MKB Fastighets AB 
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB
Färdigställt: 2016
Fastighet: Hösten 3
Adress: Augustenborgsgatan 5

Juryns motivering
”Med rötterna i odling utforskar Greenhouse lösningar för en klimatsmart livsstil. Visualiserad energi- och avfallshantering och delade faciliteter underlättar vardagspusslet samtidigt som det blir lätt att göra rätt. Greenhouse tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet.”

Il Topolino/Noix de Vie, Juryns hedersomnämnden 2017
Typ av projekt: miniatyrinstallation i stadsmiljö Byggherre: Anonymouse
Arkitekt/Design: Anonymouse
Färdigställt: 2016

Juryns motivering
”Mössens favoritrestaurang Il Topolino och nötbutiken Noix de Vie är mini-exploateringen som blev ett innovativt storverk och en snackis runtom i världen. Med mycket humor och charm, stor hantverksskicklighet och finess har AnonyMouse berikat Malmös stadsmiljö, väckt känslor, spridit glädje och bidragit till nya möten mellan människor. Allt det som stadsbyggnadskonst handlar om.”


Jenny Marcuson Fors