Nyheter

Sammanslagning ger dubbel styrka

Stefan Lindqvist, vd, Docu Nordic AB och Peter Åhs, marknadschef för Byggfakta. Foto: Jenny Fors

Sverige Bygger och Byggfakta går ihop och samlar gemensamt resurserna under namnet Byggfakta.
– En utveckling som gör att vi får en ännu bättre bevakning av projektmarknaden och en projektdatabas som ger bättre byggstatistik, säger Peter Åhs, marknadschef för Byggfakta. 
Samtidigt kan de också presentera flera intressanta nyheter för byggbranschens aktörer.

Genom täta kontakter med byggmarknadens aktörer och dagliga marknadsundersökningar kartlägger Sverige Bygger och Byggfakta var, när och hur det ska byggas. Det handlar alla typer av projekt, från den privata byggmarknaden till stora bygg- och infrastrukturprojekt. Bland kunderna finns exempelvis byggföretag, byggkonsulter, arkitekter, entreprenörer, materialleverantörer inom bygg, anläggning, el, VVS, uthyrare, myndigheter och företag inom byggstädning.
Sedan 2011/2012 har de har en gemensam informationsinsamling och projektdatabas.
– Tack vare det ökade både kvaliteten på informationen och mängden information, säger Peter Åhs, marknadschef på Byggfakta.

En jämförelse från året 2014 till helåret 2019 har följande förbättringar i informationsinsamlingen skett:
– Antalet projekt som Sverige Bygger och Byggfakta tipsat om, inklusive ”engångstips” har ökat med 26 procent.
– Antalet kontrollerade, uppföljda projekt har ökat med 13 procent.
– Antalet helt nya projekt som identifierats och lagts upp i databasen har ökat med 14 procent.
– Antalet uppdateringar på projekten har ökat med 35 procent.
– Antalet kontaktpersoner på projekten har ökat med 13 procent.
– Antalet e-postadresser till kontaktpersoner har ökat med över 300 procent.

– Förbättringarna handlar dels om antal resurser vi gemensamt kunnat lägga på insamlingen men en stor del har också handlat om att utveckla effektivare sätt att samla in genom att använda ny teknik och ett nytt egenutvecklat verktyg för att registrera och följa upp informationen, säger Peter Åhs.

Nu tar Sverige Bygger och Byggfakta samarbetet ett steg till och från och med mars fusioneras verksamheterna full ut under namnet Byggfakta.
– Vi har satsat resurser och utveckling på att få en ännu bättre bevakning av projektmarknaden och en projektdatabas som ger bättre byggstatistik och beslutsstöd för branschen, säger Peter Åhs.

I samband med sammanslagningen lanserar också Byggfakta flera stora nyheter för byggbranschens aktörer.
– De nyheter vi nu kan presentera för branschen är nyheter vi var och en som ensamma aktörer inte klarat av på samma sätt. Verksamheten går bra och det känns helt rätt att vi först fokuserat på att förbättra vår bevakning och informationsinsamling för att därefter satsa på nya tjänster till våra kunder.

Tjänsterna som lanseras under året är:

LIVEstat:
Byggstatistik om projektmarknaden i realtid. En ny statistiktjänst som redan lanserats i början av 2020 och som utvecklats vidare i ett nordiskt perspektiv. Tjänsten kompletterar marknadsanalysen i Mitt Sverige Bygger och ger kunderna möjlighet att själva vrida och vända på informationen från projektmarknaden inom ramen för det urval man har, tjänsten är dynamisk och visualiseras i Microsoft Power BI.

Byggfakta Analytics PRO:
Helt ny tjänst som omvandlar besökarna på Byggfaktas kunders hemsidor till relevanta leads. Analytics PRO är baserad på avancerade teknik som följer IP-adresser och cookies för att sedan matcha den informationen med de nordiska databaserna inom byggprojektmarknaden.
Kombinationen av att få reda på vilka företag som besöker en hemsida, vilka byggprojekt de är inblandade i samt vem som är kontaktpersonen är unik.

Byggfakta SMART:
SMART står för Sales, Marketing, Analysing (in) Relevant Technology. Det är den nya tjänsten som har inbyggd AI (Artificiell intelligens) och machine learning, och som framåt kommer att erbjudas för att ersätta både Mitt Sverige Bygger och Byggfakta LIVE. Tjänsten lanseras inom kort.

–  Vår vision är att vara the Go-To Guy då det gäller försäljning, marknadsförings och beslutsstöd inom byggbranschen. Vi vill vara en affärspartner som effektiviserar försäljnings- och marknadsarbetet för våra kunder samtidigt som det ökar transparensen och konkurrensen på projektmarknaden. Hela byggbranschen får ett bättre beslutsstöd tack vare nordens största databas med bygg- och anläggningsprojekt. Vi erbjuder nordens klart mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera projektmarknaden och dess aktörer, säger Peter Åhs.

Fakta: Sammanslagningen

  • Sverige Bygger och Byggfakta går ihop och samlar gemensamt resurserna under namnet och varumärket Byggfakta.
  • Erbjuder nordens mest använda tjänster för att bevaka, bearbeta och analysera projektmarknaden och dess aktörer.
  • Visionen är att bli byggbranschens Go-To Guy inom försäljning, marknadsföring och beslutsstöd.
  • Juridiskt får bolaget Byggfakta DOCU Sweden.
  • Även koncernen får namnet Byggfakta, DOCU Nordic kommer att byta namn till Byggfakta Group och verksamheten innefattar även varumärken som Citymark, Byggfakta DOCU, tidningarna Byggvärlden, Byggfakta, Villafakta, Alltombostad, Husguiden, HelpHero med mera.