Nyheter

Satsar 100 miljoner på ombyggnad

132 lägenheter i Stadshagen i Stockholm ska totalrenoveras och bli energieffektivare. Målet är göra en besparing med 40 procent på energiförbrukningen.

Det som troligen är Sveriges äldsta bostadsbolag, Stiftelsen Arbetarebostadsfonden, har satsat på energibesparande åtgärder även tidigare. 2001 installerades väderprognosstyrd uppvärmning i en av bostadsbolagets fastigheter på Hjalmar Söderbergs väg i Stockholm. Det gav en minskning av energiförbrukningen med 15 procent per år de senaste fem åren, visar en nyligen presenterad utvärdering.

När 132 av bostadsbolagets lägenheter i Stadshagen, byggda under 1940-talet, måste totalrenoveras planeras ytterligare energibesparande åtgärder. Målsättningen är att spara 40 procent av energiförbrukningen.
— Vi kommer att borra efter bergvärme, isolera vindbjälklag och se över tillförseln av värme och ventilation. Dessutom kommer vi att byta ut dörrarna, säger Catarina Johansson Nyman, vd på Arbetarebostadsfonden till Byggvärlden.

100 miljoner kronor satsas på renoveringen, samt på ombyggnader och produktionen av ett mindre antal nya lägenheter.
— Några nya lägenheter bygger vi och några av de befintliga ska bli större. Vi planerar att bygga ut bostäder upp på vindarna, så de blir etagevåningar. Men där måste vi först få godkännande av hyresgästerna.

Stiftelsen har tecknat ett samverkansavtal med Einar Mattsson Byggnads AB om totalrenoveringen.