Nyheter

SBAB ser ljus i konjunkturmörkret

Bolåneföretaget SBAB ser en ljus framtid där tillväxten vänder uppåt igen redan nästa år. I en ny konjunkturprognos spår företaget en uppgång av småhuspriserna under 2010.

Antalet byggstarter och antalet försäljningar av bostäder har legat hyfsat stabilt det senaste halvåret. Nu bedömer SBAB att det är köpläge för småhus, då en prisnedgång på ett par procent väntas framöver.
Men det gäller att slå till snabbt, anser bolåneföretagets sakkunniga. Redan om några månader lär överutbudet av bostäder vara borta. Då bör även bostadsbyggandet ta ny fart.

— En hyfsad tillväxt, en stabil arbetsmarknad och lägre räntor innebär att pressen på småhuspriserna kommer att släppa under andra halvåret 2009, men fram till dess kan vi få se en mindre prisnedgång, skriver Tor Borg vid SBAB:s ekonomiska sekretariat, i en kommentar till prognosen.

Bostadsmarknaden i USA stabiliseras och konjunkturen förbättras redan nästa år, och även i Europa bromsas nedgången — men först under 2010. Sverige följer det amerikanska mönstret med en högre tillväxt under nästa år, bedömer SBAB.

— Stimulanser från finanspolitik, räntesänkningar och lägre inflation bidrar till att konjunkturnedgången blir grund och att tillväxten vänder uppåt under nästa år. Minskade inflationsrisker medför att Riksbanken troligtvis inte höjer styrräntan i september, utan snarare går mot sänkning senare i år, skriver Tor Borg.