Nyheter

SBB:s vd har anhållits av Ekobrottsmyndigheten

Ilija Batljan. Foto: Susanne Bengtsson


Fastighetsbolaget SBB har informerats av Ekobrottsmyndigheten att bolagets vd Ilija Batljan har anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen.  

”Bolaget har i nuläget ingen ytterligare information att tillgå och vet inte vilket bolag eller värdepapper som avses”, heter det i ett pressmeddelande från Ilija Batljan Invest på tisdagen. 
Ilija Batljan avvisar alla misstankar om brott.

Ilija Batljan, som på tisdagen anhölls av Ekobrottsmyndigheten, avvisar alla anklagelser om brott mot marknadsmissbrukslagen som riktas mot honom.

”Det jag kan säga är att han förnekar med bestämdhet det som läggs honom till last. Nu avvaktar vi vad som händer fortsatt i utredningen under dagen”, säger Ilija Batljans försvarsadvokat i ärendet, Filip Rydin, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.
”Det är åklagaren som håller i taktpinnen i det här läget och vi är fortsatt villiga att biträda åklagaren i det här ärendet.”

Inte heller EBM:s förundersökningsledare i ärendet, Thomas Langrot, ville på tisdagskvällen ge några kommentarer till vad som har hänt till Nyhetsbyrån Direkt. 

I pressmeddelandet på tisdagseftermiddagen, om att SBB:s vd och storägare Ilija Batljan blivit anhållen för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen, skriver SBB att bolaget inte ”vet vilket bolag eller värdepapper som avses”.

Ilija Batljans portfölj av börsnoterade aktier innehåller bland annat större poster i Fastpartner, Kungsleden, Odd Molly och Eniro.

Ilija Batljan gjorde två aktieköp i SSB i mitten av mars då han totalt förvärvade ytterligare 466.000 B-aktier. Under 2020 har även blivit ägare i solenergibolaget Azelio samt köpt aktier i Kungsleden och Fastpartner. Hösten 2019 blev han storägare i Odd Molly genom en apportemission där klädbolaget övertog en logistikfastighet i Kristianstad.

Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt med dessa bolag och de uppger att de inte känner till insiderärendet och inte har blivit kontaktade av rättsvårdande myndigheter kring misstänkt insiderbrott. Enligt uppgifter till Dagens Industri gäller misstanken mot Ilija Batljan grovt insiderbrott. 

Det finns fyra misstänkta personer i det ärende kring misstänkt insiderbrott eller misstänkt grovt insiderbrott som har inkommit till Stockholms tingsrätt under tisdagen och som Ekobrottsmyndigheten har hänvisat till. Det framgår av en ärendehandling som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Vilket eller vilka värdepapper som de misstänkta insiderbrotten ska ha avsett framgår inte. Det finns heller ingen information om när de misstänkta brotten ska ha begåtts.

Under förra veckan inkom ytterligare två insiderärenden till Stockholms tingsrätt varav det ena avser en person misstänkt för grovt insiderbrott medan det andra avser insiderbrott av normalgraden där en person misstänks. Huruvida dessa två ärenden har någon koppling till ovan nämnda ärende framgår inte.

På tisdagskvällen kom Dagens Industri med uppgifter om att misstankarna om insiderbrott mot Ilija Batljan kretsar kring SBB:s bud på fastighetsbolaget Hemfosa i november 2019. Detta enligt källor till Dagens Industri. SBB bjöd motsvarande 126:15 kronor per aktie, totalt 23 miljarder kronor.

Under Ilija Batljans frånvaro kommer SBB:s vice vd Krister Karlsson att agera som tillförordnad vd för SBB.
       
Nyhetsbyrån Direkt