Nyheter

Scandic blåser liv i Vasateatern

Med Vasateaterns lokal kan hotellet ta emot en större publik. Bild: Koncept Stockholm

Den kulturmärkta Vasateatern i Stockholm ska genomgå en grundlig renovering där teaterns antikvariska värden kommer att bevaras.
Teatern ligger vägg i vägg med Scandic Grand Central och när renoveringen är klar kommer besökarna att kunna gå från teatersalongen rakt in i hotellets bistro. 

En livaktig kulturscen för teater och musik blir verklighet när den praktfulla teatersalongen förenas med Scandic Grand Central.
– När vi öppnade Grand Central 2011 så ville vi utveckla området kring Vasagatan och Kungsgatan, och det tycker jag att vi har lyckats bra med. Grand Central har blivit en mötesplats där kulturen är i centrum med utställningar och underhållning. När vi nu får möjlighet att öppna Vasateatern så gör vi det i anslutning till hotellet och tillsammans så blir det ett etablissemang. Här kan man bo på hotell, äta på restaurang och gå på teater eller konferens förklarar Lars Sandberg som är hotelldirektör för Scandic Grand Central.

Utformningen av Vasateatern är ett samarbete mellan Scandic och fastighetsägaren KLP Fastigheter.
– Vasateatern följde med köpet när vi köpte lite andra fastigheter här 2011. KPL:s intention är nu att Vasateatern ska återfå sin fulla glans och bli en levande mångsidig samlingsplats med kulturella ambitioner. Vi är nu mycket glada över att kunna förverkliga den idén tillsammans med Scandic, säger Anette von Mentzer, ansvarig för KLP:s svenska verksamhet.

Hon berättar att det är en del utmaningar att arbeta med den kulturmärkta lokalen.
– Tillgängligheten med nivåskillnader och utrymning har varit en komplicerad del. Även ljudet, så att inte hotellgäster och andra kommer att bli störda under olika evenemang här.

Stora delar av teatern kommer attt bevaras så att den ursprungliga karaktären kommer att finnas kvar.
– Vi har med oss en antikvarie i hela processen och det görs grundliga undersökningar på kulörer och så vidare. Det är kanske ine originalkulören som ligger längst ut, det är ju en gammal byggnad. Parkett och dörrar kommet att vara som de är, men det  är förstås mycket här som är kostsamt att renovera – som de gamla takmålningarna till exempel.

Lars Sandberg är nöjd med både läget och storleken på lokalen.
– Det kommer att finnas plats för cirka 600 sittande i salongen så det kommer att passa bra för mindre föreställningar. Området kring Vasagatan är redan ett hotelldistrikt men nu kommer det även att bli ett levande teaterdistrikt med både Oscarsteatern och Dansens hus i närheten.

Han förklarar att lokalen kommer att användas till banketter, middagar, konferenser och utbildningar.
– Det kommer att drivas som en festvåning men vi kommer inte själva att driva teatern utan vi kommmer att hyra ut till olika produktionsbolag för teater och musik, berättar Lars Sandberg.

Maten kommer att lagas inne på Grand Central.
– Vi bygger ut det nuvarande köket där men vi bygger även nytt för att kunna hantera maten och alla tallrikar vid till exempel stora banketter.

Byggnadsprocessen planeras att vara klar till september 2016.

Fakta: Vasateatern

Vasateatern invigdes 1892 och är idag en av de äldsta teatrarna i Sverige.
Byggnaden, tidigare känd som det Lundbergska palatset, inhyser i dag främst hotellet Scandic Grand Central.
Teatern ritades av Fredrik Ekberg och är tidstypisk med sina väggmålningar och ornamenterade teatersalong.
Lokalerna är K-märkta och den kungliga logen och samtliga ytskikt i teatern (foajé, balkong och scenrum) kommer att bevaras i sin ursprungliga utformning.
Hela teatern ska genomgå grundlig antikvarisk renovering under överinseende av antikvarisk sakkunnig.
Totalentreprenör: FSG Entreprenad.