Nyheter

SCB: huspriserna stiger

Färsk statistik från Statistiska Centralbyrån visar att villapriserna stigit med tre procent de senaste tre månaderna. En genomsnittlig villa kostar drygt 1,8 miljoner kronor.

I går gick Mäklarstatistik ut med siffror som visar att villapriserna i landet har stigit med tre procent de senaste tre månaderna, samtidigt som priserna på bostadsrätterna har minskat lika mycket. I dag släpper SCB sin statistik över småhuspriserna och bekräftar att huspriserna fortsätter stiga. Under 2008 har villapriserna stigit med fem procent. Uppgången den senaste tremånadersperioden, maj-juli, var tre procent.

Största ökningen under sommaren – 9 procent – har skett i Örebro län följt av Gotland och Norrbotten med 7 respektive 6 procent. Endast i två län, Västernorrland och Jämtland, har huspriserna sjunkit. I Östergötland har småhuspriserna varit oförändrade mellan de senaste perioderna.

Genomsnittspriset för en villa är 1 846 000 kronor. I Stor-Stockholm är snittpriset som högst 3,4 miljoner. Lägsta medelpriset har Västernorrlands län med 840 000 kronor.