SCB: huspriserna stiger

SCB: huspriserna stiger
Färsk statistik från Statistiska Centralbyrån visar att villapriserna stigit med tre procent de senaste tre månaderna. En genomsnittlig villa kostar drygt 1,8 miljoner kronor.

I går gick Mäklarstatistik ut med siffror som visar att villapriserna i landet har stigit med tre procent de senaste tre månaderna, samtidigt som priserna på bostadsrätterna har minskat lika mycket. I dag släpper SCB sin statistik över småhuspriserna och bekräftar att huspriserna fortsätter stiga. Under 2008 har villapriserna stigit med fem procent. Uppgången den senaste tremånadersperioden, maj-juli, var tre procent.

Största ökningen under sommaren – 9 procent – har skett i Örebro län följt av Gotland och Norrbotten med 7 respektive 6 procent. Endast i två län, Västernorrland och Jämtland, har huspriserna sjunkit. I Östergötland har småhuspriserna varit oförändrade mellan de senaste perioderna.

Genomsnittspriset för en villa är 1 846 000 kronor. I Stor-Stockholm är snittpriset som högst 3,4 miljoner. Lägsta medelpriset har Västernorrlands län med 840 000 kronor.

Relaterade artiklar

Sämre resultat för Veidekke
Stabilt tredje kvartal för Peab
Starkt första halvår för Wästbygg
Växer så det knakar i fasaden