Nyheter

Sergels torg morot för fiffel

Sergels torg. Foto: Stockholms stad.

Motivet för en av de åtalade att lura Stockholms stad på pengar i samband med renoveringen av Söderledstunneln var att vinna upphandlingen av projekt Sergels torg.

Det menar kammaråklagare Elisabeth Börjesson på Ekobrottsmyndigheten.

Trafikkontoret hävde senare kontraktet med företaget.

En av de åtalade i bedrägerirättegången som just nu pågår vid Attunda tingsrätt hade en framträdande roll i NSA-konsortiet, som ansvarade för renoveringen av Söderledstunneln. Mannen var också delägare och styrelseledamot i ett entreprenadföretag i Stockholm.

Enligt åtalet var det han som handlade upp den bedrägerimisstänkta markentreprenören till Söderledsprojektet. 50-åringen undertecknade ensam avtalet med underentreprenören och bröt därmed mot konsortiets rutiner. Han ska också ha godkänt de falska fakturorna på totalt 27,4 miljoner kronor från underentreprenören.

Kammaråklagare Elisabeth Börjesson misstänker att drivkraften var ett löfte om ett annat stort kontrakt: renoveringen av Sergels torg, där produktionskostnaden uppgick till hundratals miljoner kronor.

Anbudsutvärderingen av Sergels torg sköttes bland annat av två personer som ingår i den nu bedrägerimisstänkta kvartetten: byggkonsulten och den före detta projektledaren på Trafikkontoret.

Projektet gick till 50-åringens företag.

I samband med det skickade byggkonsulten ett sms till underentreprenören:

”Vi upphandlade X på Sergels torg idag allt enligt plan deg”.

Trafikkontorets avdelningschef vill inte uttala sig i frågan.

– Jag vet inte om det finns några kopplingar mellan projekten, det är nog mest spekulationer. Jag vill inte kommentera det här under pågående rättsprocess, säger Lars Jolerus, som var kallad att vittna på onsdagen.

Han bekräftar däremot att kontraktet med den upphandlade entreprenören hävdes och att Trafikkontoret istället gjorde en direktupphandling med NCC hösten 2012.

– Vi direktupphandlade en mindre del av entreprenaden. Nu upphandlar vi resterande etapp, den upphandlingen ligger ute nu, och projektet ska starta i höst.