Nyheter

Serneke tvingas betala över 50 miljoner kronor till energibolag

Kraftvärmeverket invigdes hösten 2019. Bild: Borås energi och miljö.

En långdragen tvist har lett fram till att Serneke får betala 52 miljoner kronor till kommunala Borås energi och miljö, uppger Göteborgs Posten. Orsaken är materialvalet i väggarna i ett byggprojekt som stod klart 2019.

Tvisten gäller ett kraftvärmeverk där Serneke varit involverad i byggnationen. Enligt GP uppmärksammades det på våren 2018 att Serneke använt cellplast som isoleringsmaterial i väggarna i pannrummet i det nya värmeverket. Cellplast är brännbart och enligt vad vd:n på energibolaget Magnus Kårestedt säger till GP var parterna överens om att ytterväggarna skulle byggas i obrännbart material. Att åtgärda felet då det upptäcktes var inget alternativ eftersom det då hade blivit kraftigt försenat, enligt GP.

Borås energi och miljö hävdade att det var ett väsentligt fel medan Serneke ansåg att det var ett oväsentligt fel. Saken avgjordes av en skiljenämnd, som alltså dömde till energibolagets fördel. Sernekes presschef Johan Live säger till GP att de accepterar skiljenämndens dom.

– Vi accepterar domen och kommer ta vårt ansvar genom att följa den här betalningsskyldigheten, säger han och fortsätter:

– Som framgår av domen har vi haft en annan syn på betydelsen av väggarnas isolering som vi menar inte påverkar byggnadens brandsäkerhet, vilket vi har fått bekräftat via flera utredningar. Vi anser inte att vi har byggt en anläggning som är farlig och det har inte heller nämnden kommit fram till. Det bekräftas väl också av att den har varit i full drift sedan 2019.