Sex åtalas i arenahärva

Sex åtalas i arenahärva
Sex personer åtalades under onsdagen vid Solna tingsrätt. Bland åtalspunkterna återfinns grovt mutbrott.

Åtalen berör det pågående bygget av Nationalarenan i fotboll.

Det är chefsåklagare Alf Johansson som väckt åtal mot sex personer. Bland de åtalade återfinns kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (M) och före detta stadsdirektören Sune Reinhold. Lars-Erik Salminen åtalas i första hand för grov bestickning, i andra hand för medhjälp till grovt mutbrott. Sune Reinhold åtalas för grovt mutbrott.

I stämningsansökan står det bland annat att Salminen, tillsammans med företrädare för ett bostadsbolag, erbjudit Reinhold otillbörlig belöning under en vecka i Båstad 2007. Under de följande åren ska Reinhold ha fakturerat ett konsultbolag 17 gånger och sammanlagt tagit emot cirka 900 000 kronor.

Förutom Salminen och Reinhold åtalas fyra personer som företräder det inblandade bostadsbolaget, bland annat i vd-positioner. Dessutom yrkar chefsåklagaren på en företagsbot på 2 miljoner kronor till det inblandade bolaget.

I samband med åtalet meddelar Lars-Erik Salminen på Solna stads hemsida att han tar en time out från sina politiska uppdrag.

— Jag ser fram mot den rättsliga prövningen då jag är övertygad om att den kommer att visa att jag inte har gjort något fel. Stadens riktlinjer är mycket tydliga. I Solna accepterar vi inte mutor och bestickning i någon form, skriver han.

Relaterade artiklar

Vinstvarning från NCC
”Utvecklas man inte, så avvecklas man”
Krigets påverkan är både direkt och indirekt
Korruptionen har ökat under coronakrisen