Nyheter

Sex personer åtalas i muthärva

Två anställda på Peab misstänks ha bjudit tjänstemän vid Falu kommun på konferenser, middagar och kryssningar. I gengäld fick de kontrakt med kommunen för 161 miljoner. Nu åtalas de vid Falu tingsrätt.

Det var 2011 som det uppdagades att Trafik- och fritidsförvaltningen i Falu kommun köpt gatuunderhåll av Peab till ett värde av 161 miljoner kronor utan att först ha gjort en offentlig upphandling.

Det visade sig sedan att flera kommunala tjänstemän bjudits på bland annat kryssningar, middagar och konferenshelger – allt betalt av Peab.

Chefen för trafik- och fritid fick då sparken.

I februari i år dömde Förvaltningsrätten Falu kommun att betala sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha kringgått lagen om offentlig upphandling.

Nu åtalas sex personer vid Falu tingsrätt. Bland dem finns den före detta chefen för Trafik- och fritidsförvaltningen i Falun. Hon och tre andra tjänstemän åtalas för mutbrott. På Peab åtalas en platschef och en annan anställd, som inte längre jobbar på företaget, för bestickning. 

Peab välkomnar åtalet.

– Vi tycker att det är bra att få en rättslig prövning av det här. Det var vi som talade om för Falu kommun att det här inte såg bra ut och då valde de att polisanmäla, säger Niclas Brantingson, presschef på Peab.

Den åtalade platschefen på Peab jobbar fortfarande kvar.

– Vi har valt att avvakta den rättsliga processen och får ta ställning efter det, säger Niclas Brantingson

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?

– Vi arbetar systematiskt med att öka medvetenheten och kunskapen. Det senaste året har vi till exempel utbildat 3 500 platschefer i Etikrundan. Sedan vet vi att det inte räcker med det. Det krävs ett kontinuerligt arbete i hela branschen.

Marie Bergström
[email protected]