Nyheter

Sex personer döms i penningtvättshärva

En industrilokal i Fagersta användes som en ”hälericentral” där byggverktyg och maskiner stulna från byggarbetsplatser paketerades för försäljning på Tradera och Blocket.

Nu döms sex personer – fyra av dem till fängelse – i den omfattande penningtvättshärvan.

Det meddelar nyhetsbyrån Sirén. 

Över 800 försäljningar ska ha inbringat runt 1,8 miljoner kronor, enligt polisutredningen.

Längst straff, ett år och två månaders fängelse, får en 33-årig Västeråsbo. Han döms både för grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott, då försäljningen på nätet nått sådana volymer att det kategoriseras som näringsverksamhet.

 En man bosatt i Fagersta får sex månaders fängelse, då inkluderat straffet för att ha skadat två polisbilar i samband med en rymning från polishuset i Västerås i november 2016, kort efter att polisen slagit till mot den utpekade ligan och gjort en husrannsakan i deras lokal. Även personer skrivna i Hudiksvall och Norduppland döms för att ha bistått i penningtvätten.

De inblandade har erkänt vissa av anklagelserna, men nekat till att det skulle ha handlat om någon medveten och organiserad brottslig verksamhet. 

Som ett led i målet förklaras en stor mängd byggartiklar – borrhammare, sågar och andra föremål – som förverkade, medan annan utrustning ska lämnas tillbaka till de målsägande byggbolagen.