Nyheter

SGBC ger hållbarhetspris till Gränbystaden

Atrium Ljungbergs mål är att Gränbystaden inom några år ska upplevas som Uppsalas andra stadskärna. Bild: Sweco Architects

Atrium Ljungberg vinner pris för sitt arbete med hållbarhet i stadsdelen Gränbystaden i Uppsala.
Priset delades ut av organisationen Sweden Green Building Council under galan Sweden Green Building Council Awards på tisdagskvällen.

– Vi är glada och stolta över att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas så här. Vi har arbetat systematiskt i många år med miljöfrågor men framför allt med hållbarhetsfrågor ur ett socialt perspektiv. Så det är extra kul att vi får pris för vårt arbete med social hållbarhet, säger Emma Henriksson, hållbarhetsansvarig på Atrium Ljungberg, i ett presmeddelande.

Organisationen Sweden Green Building Council, SGBC, belönar varje år aktörer inom hållbarhetsarbete och Atrium Ljungberg får utmärkelsen i kategorin årets BREEAM-projekt.
Utmärkelsen ska belöna det bästa projekt under det gångna året som certifierats enligt BREEAM-metoden för att utvärdera hållbarhet inom fastigheter.

Atrium Ljungberg får priset för sitt arbete med att certifiera en ny byggnad i området Gränbystaden, i Uppsala.
I motiveringen betonas att Atrium Ljungbergs BREEAM-projekt är det första som målinriktat arbetat med att integrera en byggnad i sitt närområde genom att utöka sociala funktioner, anlägga nya lek- och mötesplatser samt att förbättra kollektivtrafiken.

– Vi vill utveckla Gränbystaden från att vara ett traditionellt köpcentrum till att inrymma en mångfald av stadskvaliteter – och därigenom skapa mer värde för besökarna och kommunen. Det innebär nya bostäder men också nya mötesplatser som exempelvis restauranger och lekplatser, säger Michael Neumann, projektledare på Atrium Ljungberg för Gränbystaden.

 

Övriga vinnare i Sweden Green Building Awards 2016:

Priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling: Åse Togerö, Senior Green Development Manager på Skanska Sverige
Årets BREEAM-byggnad: Gränbystaden Hus 6, Atrium Ljungberg
”Två blir mer”- priset: SISAB, med programmen Framtidens förskola och Energiagenterna
Årets Miljöbyggnad: Getakärr 6:16, Regionfastigheter i Halland
Utmärkelsen för Hållbar infrastruktur: Projekt Knutpunkt Gamlestaden spårskede 4, Skanska Sverige och Trafikkontoret i Göteborg
Priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling: Bo Frank, kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun
Årets LEED-byggnad: SKF Solution Factory, SKF