Nyheter

Sh Bygg först att menssäkra arbetsplatsen

Kampanjen #menssäkrad arbetsplats i samarbete med My period is awesome. Foto: Ulf Lundqvist

Sh bygg blir första byggföretag att menssäkra alla byggbodar. I samarbete med #menssäkrad kommer Sh bygg att utrusta alla arbetsplatser med tamponger, bindor och sanitetspåsar.

– Det ska vara lika självklart som toalettpapper, säger Sara Mentzer, marknadsansvarig på Sh bygg.

Sh bygg har tagit beslutet att ingå samarbete med #menssäkrad, ett projekt som arbetar för att underlätta för kvinnor med mens.

Att som byggare få mens under arbetstiden är oftast inget problem, men för kvinnor ute i produktionen kan det ibland vara besvärligt.

– En byggbod kan ju vara placerad lite vart som helst, långt ifrån affärer, så det kan bli besvärligt. Därför kommer mensprodukter att finnas tillgängligt på toaletten. Handfat, tvål och våtservetter ska också finnas. Det handlar om att underlätta vardagen, berättar Sara Mentzer. 

För Sh bygg handlar initiativet om att ta ansvar i jämställdhetsfrågan.

– Hur har vi kunnat missa det här? Mensprodukter borde vara lika självklart som toalettpapper, var mina tankar när jag fick höra om #menssäkrad arbetsplats. Kollegorna reagerade ungefär likadant. 

Sveriges första menssäkrade byggbod står nu i Uppsala utanför SH Byggs huvudkontor.

–Jag tror att det till och med kan vara världens första, säger Sara Mentzer, och förtydligar samtidigt att konceptet inte bara gäller byggbodarna utan även toaletterna på kontoren.

SH Bygg är ett familjeägt byggföretag som grundades 1923 och som är verksamt inom bygg, anläggning- sten- och anläggningsarbeten. Koncernen har 350 anställda, varav 11 procent är kvinnor.