Nyheter

Siktar på guld i plåtslageri

– Nu ska jag träna och förfina mina kunskaper så jag är förberedd inför EuroSkills i Gdansk. Egentligen är det nog först nu som den här resan börjar, säger Olle Spetz. Foto: Tomas Skagerlind

Plåtslagaren Olle Spetz från Arnes Plåtslageri i Alboga visade sig ha vad som krävdes i uttagningstävlingen till Euroskills. Han vann plåtslageri-tävlingen i Norrköping och går nu vidare till finalen i Gdansk.
– Egentligen är det nog först nu som den här resan börjar, säger Olle Spetz.

Tjugotvåårig Olle Spetz har nu två plåtslageritävlingar på meritlistan, 2019 vann han SM för unga plåtslagare och i januari 2023 vann han uttagningstävlingen till Yrkes-VM i plåtslageri. I den tävlingen skulle deltagarna täcka en trämodul med ett zinkmaterial, så förutom att de behövde vara duktiga på sitt hantverk så behövde de även vara kreativa. Han övade lite extra i verkstaden efter jobbet för att vara förberedd.

– Då övade jag på saker som har med det materialet att göra som är lite speciellt, titanzink. Jag tränade bland annat på avslut. Det är mjukare och mer benägen att spricka än vanlig plåt och jag hade inte jobbat med Rheinzink innan.

Uttagningstävlingen arrangeras av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen, det är en del i arbetet med att höja statusen på plåtslagaryrket och locka fler unga till yrket. För Olles del så valde han att bli plåtslagare efter första årskursen på gymnasiet.

– Då fick vi testa på diverse inriktningar på byggprogrammet som jag gick. Då stod valet mellan snickare och plåtslagare. En dag efter skolan så mötte jag min kompis far, som är plåtslagare. Han kom körandes i en grön GMC-pickup från 50-talet, som han själv hade byggt om. Då lade jag ihop ett och ett och förstod att plåtslagare var ett framtidsyrke, så jag valde inriktningen plåtslagare.

32 länder deltar i Euroskills

Att jobbet är så varierat tycker han är kul.

– Det är väldig olika arbetsuppgifter, just nu är vi i en ladugård och sätter plåt kring en mjölkrobot, men det kan vara allt från skorstenar till tak.

Nu börjar han snart med förberedelserna inför höstens Yrkes-EM, Euroskills, som arrangeras i Gdansk mellan 5–9 september. Då kommer 600 unga yrkesverksamma från 32 länder att tävla i 43 olika yrken.

– Jag vet inte ännu vad vi ska göra på tävlingen, men jag tror man får mer information den här gången så man kan förbereda sig väldigt grundligt.

På frågan vilken som är hans främsta styrka i tävlingssammanhang svarar han så här:
– Det tror jag är att jag kan hålla mig lugn, det är nog den största styrkan.

Är du en vinnarskalle?
– Nej det skulle jag inte säga egentligen, jag tycker det är väldig väldigt tråkigt att förlora så jag brukar undvika att tävla så långt det går.