Nyheter

Silverbalk till stålexpert

Från ”bondsmedja” till en ledande entreprenör av prefabstommar i stål. Bakom Contigas utveckling finns en luttrad, och prisbelönt veteran. Nyligen mottog Rolf Nyström, 67, priset Silverbalken.

I slutet av oktober delas Stålbyggnadsinstitutets pris Silverbalken ut för 36:e året i rad. Priset, som ska ses som en utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling, gick till Rolf Nyström, styrelseledamot av Contiga.

Innan styrelseuppdraget var Rolf Nyström vd för Contiga i mer än 30 år. Enligt juryn ska han ha förvandlat företaget från en bondsmedja till en ledande entreprenör av prefabstommar i stål och betong. Dessutom ska han ”under mer än 30 år starkt ha bidragit till utvecklingen av konceptet med stålstomme och betongelement från en speciallösning till den idag totalt dominerande stomlösningen för kontorsbyggnader i Norden.”

— Jo det stämmer väl det där. Även om jag ju inte varit ensam. Jag har haft många duktiga medarbetare, kommenterar Rolf Nyström.

Rolf Nyström var en av grundarna till Norrtälje Svets 1973. Företaget hade då runt åtta anställda. Redan i början av 1980-talet utvecklade företaget sitt koncept för stålstomme till kontorshus. I slutet av 1990-talet gick företaget samman med norska Contiga a/s.

— Idag jobbar väl en 160-180 medarbetare på Contiga. Genombrottet för oss kom 1985 då vi blev stomentreprenör för SAS Frösundavik, säger Rolf Nyström.

Vad hade ni för ambitioner när Norrtälje Svets startades på 1970-talet?

— Från början var väl kanske inte ambitionen att hamna där vi är idag, men redan på 1980-talet utvecklade vi våra tankar om att bygga med slankare dimensioner.

Firar blybröllop

Namn: Rolf Nyström.

Ålder: 67 år.

Familj: Samma fru i 46 år, samt två vuxna söner med familj.

Yrke: Glad pensionär, samt styrelseledamot i Contiga och andra lokala företag.

Hobby: Jag seglar en del.