Nyheter

SISAB – friskast i Stockholm

Varje vecka arrangeras träningspass, stavgångspromenader och löpträningar för de anställda. Foto: Getty Images

Regelbundna aktiviteter och idrottsdagar med fokus på glädje och delaktighet är några av förklaringarna till att SISAB utsetts till Stockholms friskaste företag. 
– Vårt mål är att skapa balans mellan arbete och privatliv och vi ser utmärkelsen som ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt, säger SISAB:s vd Claes Magnusson, som också agerar basketcoach på idrottsdagarna.

Det är hälsoföretaget Feelgood som utsett SISAB till Stockholms läns friskaste företag och nu går de vidare som en av sju finalister för att tävla om titeln Sveriges friskaste företag 2019. Men konkurrensen är hård och totalt har 160 företag över hela Sverige tävlat.

– Det är stort att utses till Stockholms friskaste företag och jag ser det som ett bevis på att vårt arbete med hälsa fungerar. Som Stockholms skolfastighetsbolag är det en framgångsfaktor att vi mår bra när vi ska skapa hälsosamma miljöer för stadens barn och unga, säger Claes Magnusson, vd på SISAB.

Han berättar att de jobbat proaktivt och systematiskt med hälsa under många år och att de inom företaget har en egen organisation som heter Hälsab. Hälsab består av medarbetare som är intresserade av hälsa och träning och de är ansvariga för att anordna aktiviteter.

De senaste åren har de, med inspiration från skolvärlden, exempelvis ordnat idrottsdagar och friluftsdagar för de anställda. Aktiviteterna har varit blandade: stadsvandringar, yoga, boule, brännboll, femkamp, simning, basket, innebandy och cirkelträning som exempel.

– Vi vill att alla ska vara med och göra det de tycker passar, vi vill inte komma med pekpinnar. Därför vill vi ha variation på aktiviteterna. Vi ser det också som ett sätt för våra 250 anställda att lära känna andra personer inom bolaget och umgås utanför avdelningarna. Jag tror att det stärker gemenskapen och även företaget, säger Claes Magnusson.

Utöver de årliga idrotts- och friluftsdagarna spelas det spökboll, pingis, innebandy, fotboll och golf. Varje vecka arrangeras dessutom träningspass, stavgångspromenader och löpträningar och för det mesta är det de egna medarbetarna som leder aktiviteterna. SISAB har också ett eget motionscenter som medarbetarna har tillgång till.

– Som vd tycker jag att jag har ansvaret att lyfta fram aktiviteterna i till exempel vd-brev och liknande, men även att vara med själv. Jag var till exempel med och coachade basket på en av våra idrottsdagar. Det är väldigt kul att få möta varandra i en ett annat sammanhang och dela glädjen i att röra sig,  säger han.

Och SISAB har märkt effekterna av hälsoarbetet. Till exempel har frisknärvaron gått från 87 procent 2018 till 91 procent ifjol. Sjukfrånvaron låg tidigare en bit över 4 procent men har gått ned till cirka 3,5 procent.

SISAB ser också en uppåtgående trend i hur medarbetarna uppfattar sin egen hälsa. Under de senaste tre åren har det gått från att cirka 50 procent upplevde sin hälsa som ”mindre bra” och i för 2019 svarade 35 procent samma sak.

– Vårt mål är att skapa balans mellan arbete och privatliv och jag tror att alla tjänar på det. Dels för att medarbetarna mår bättre och är friskare, men också för att jag är övertygad om att för kunna leverera bra produkter krävs också att medarbetarna mår bra, säger Claes Magnusson.

Fotot:

Att delta i lopp ingår också i SISAB:s hälsofrämjande arbetet. I Stafesten hade de med flera lag och här är vd Claes Magnusson, längst till vänster, tillsammans med Maria Ryberg, Tove Andersson, Corinne Sjöbäck, Carina Swerlander, Martin Segerstedt och Jonas Liljegren.


Fakta: Sveriges friskaste företag

  • Bakom utmärkelsen står hälsoföretaget Feelgood tillsammans med en jury bestående av experter inom arbetsmiljö och hälsa. Juryns ordförande är Göran Hägglund.
  • Priset delas ut för tredje året i rad och ska gå till det företag som lyckats bäst med att skapa en sund arbetsplats där medarbetarna mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet.
  • Vinnaren utses mars.

  • Motivering till utmärkelsen Stockholms läns friskaste företag:
    ”Genom en proaktiv approach och med hjälp av systematiska och långsiktiga satsningar på arbetsmiljö, där utbildning är honnörsordet, har en av Sveriges största fastighetsägare skapat en frisk arbetsplats. Med värderingar som är väl förankrade i organisationen och med lust snarare än pekpinnar har stressen minskat samtidigt som flera olika hälsoinitiativ för gemensam rörelse startats. Tack vare sin långsiktiga och strategiska satsning på arbetsmiljöfrågorna har företaget också klarat en stark tillväxt med bibehållet fokus på människorna. SISAB är årets länsvinnare i Stockholm och en av sju finalister i Sveriges Friskaste Företag 2019.”