Nyheter

Sju arkitekter – sex hus

Varierat, unikt och nytänkande. Så ville Oscar Properties att deras bostadskvarter HG7 i Hammarbyhamnen skulle upplevas. Därför bjöd de in sju unga arkitektbyråer till ett annorlunda samarbete.

När Oscar Properties i Stockholm började fundera över hur de ville utforma bostadsområdet HG7 i Södra Hammarbyhamnen kom de fram till att de ville tänja gränser.

I stället för att anlita en stor arkitektbyrå för hela kvarteret bestämde de sig för att anordna en tävling för unga arkitekter.

Sju byråer valdes ut, sex för att rita ett varsitt hus och en landskaparkitekt för utemiljön. Sedan började arbetet med att bearbeta idéerna.

– Vi började med att titta på historiken och kom fram till att den har suddats ut vid andra byggen i Hammarby sjöstad. Vi tyckte att hamnkänslan och bakgrunden med industrin var spännande och ville bevara den i HG7, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

Det viktiga för företaget har varit att bygga sex olika hus så att den som köper en bostad känner sig unik. Enligt vd:n präglas bostadsmarknaden i dag annars av likriktning.

– Vi tycker att det är intressant med variation, därför valde vi att bjuda in fler olika arkitekter.

Henrik Vogt, Jonas Hultman och Andreas Part har ritat ett av husen, HG5 Magasinet. Det är en fastighet med industrikänsla, trädetaljer och maritima inslag. Där finns även en arkitektonisk koppling mellan fastighetens in- och utsida. De minsta lägenheterna är tvårummare och de största har sju rum.

– Ofta är det samma typ av människor som bor i ett område och i ett hus. Genom att variera storleken på lägenheterna vill vi skapa dynamik, säger Jonas Hultman.

Kollegorna, som tidigare jobbat för olika företag, såg tävlingen som en möjlighet att ta steget att starta arkitektbyrån Hultman Part Vogt tillsammans.

– Oscar Properties ska ha cred för att de har gett oss den här möjligheten i en vanligtvis konservativ bransch. I bostadsprojekt handlar det om mycket pengar och det innebär en stor risk att testa gröna personer, säger Henrik Vogt.

Jonas Hultman håller med och konstaterar att projektet varit lärorikt.

– Det här har varit en superspännande studie i vad som är möjligt att göra utifrån byggregler och ekonomi. Nu ska det bli spännande att se kvarteret växa upp.

Under arbetet med HG7 har Hultman Part Vogt fått flera förfrågningar om andra projekt.

– Vi räknar inte med att bli White på en dag, men vi hoppas kunna bygga upp en mindre byrå, säger Jonas Hultman.

HG7 byggstartade i oktober förra året och inflyttning är beräknad till 2014. Sammanlagt rör det sig om 180 bostadsrättlägenheter. I kvarteret kommer det bland annat att finnas lekrum för barn, dagis, gym, spa och lånecyklar.

 

Marie Bergström
[email protected]