Nyheter

Sju personer häktade <br></br> i Hells Angels-härva

Sju personer med kopplingar till Hells Angels har häktats i Värmland för ekonomisk brottslighet. <br></br> — Byggbranschen är en av branscherna som förekommer i det här, säger Per Ström på polisen.

Tisdagen den 28 april slog polisen till i en samlad aktion i Värmlands, Örebro, Stockholms, Jönköpings och Östergötlands län. Bland annat gick polisen in i Hells Angels klubblokal i Härtsöga utanför Karlstad.

16 personer greps misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.
— De har knytningar eller andra kopplingar till Hells Angels. Några är fullvärdiga medlemmar i Hells Angels, säger Per Ström, informationschef på polismyndigheten i Värmland.

Enligt nwt.se fanns ledaren och säkerhetschefen för Hells Angels-klubben bland de gripna. Sju av de gripna häktades senare i Karlstad.
— De är misstänkta för grova bokföringsbrott och grova skattebrott, säger åklagare Jan-Eric Nyman.

Polis och åklagare är mycket förtegna om förundersökningen, men åtskilliga miljoner tros ha undanhållits staten. Huruvida de nio personer som inte häktades fortfarande är misstänkta för någon form av brottslighet vill inte polisen berätta.

Byggvärldens kartläggning visar att sex av de häktade personerna är registrerade som ledande befattningshavare för olika bolag. I fem av fallen handlar det om bolag med verksamhet i byggbranschen.

Två av de häktade sitter i styrelsen för ett bolag som bedriver svets- och smidesarbeten, snickeri- och elarbeten, konsultverksamhet i byggbranschen och personaluthyrning. En av männen var också styrelseledamot för ett bolag med liknande verksamhet som gick i konkurs i oktober förra året. I samband med konkursen polisanmäldes mannen för bokföringsbrott.

— Jag fick aldrig tag på någon bokföring och det saknades en eller två årsredovisningar, säger konkursförvaltaren Carsten Helland.

Åklagaren inledde dock aldrig någon förundersökning då, med motiveringen att mannen redan var dömd för annan brottslighet. ”Den påföljd (straff) som då bestämdes är tillräcklig för att omfatta också den nya brottsligheten,” skrev åklagaren i sitt beslut.