Nyheter

Sjukhusbygge på två veckor – så gick det till

Anders Gidrup, säkerhetschef Locum, Nima Assadi och Fredrik Hagel, Projektområdeschef. Foto: Locum

Sjukhus och vårdbyggnader har hamnat i fokus under pandemin. Locum förvaltar, bygger och utvecklar två miljoner kvadratmeter vårdfastigheter åt Region Stockholm.
I senaste avsnittet av podden Hela Kedjan berättar säkerhetschef Anders Gidrup och projektområdeschef Fredrik Hagel om Locums roll i uppförandet av fältsjukhuset i Älvsjö.

 
Söndagen den 15 mars kunde de som tittade på SVT-programmet Agenda höra att det fanns en risk för att Region Stockholms intensivvårdsplatser inte skulle räcka mer än en vecka. Just där och då hann nog många bli oroliga.

Nyheten om att Stockholmsmässan skulle förvandlas till ett provisoriskt sjukhus, med hundratals nya platser för Covid-19-patienter, blev därför väldigt uppmärksammad.

Ett sjukhus på 2 veckor, hur går det till?

Locums säkerhetschef Anders Gidrup och projektområdeschef Fredrik Hagel är två av nyckelpersonerna bakom projektet, och i podden Hela Kedjan intervjuas de av Nima Assadi om sjukhusbygget i Älvsjö, samt om sjukhusprojekt i allmänhet.

– Vi har kringgått all normal byggprocess. Nio kilometer kopparrör för gas, fyra kilometer ventilationsrör och fem kilometer avloppsrör. Många problem har fått lösas efter hand. På mässan fanns det tryckluft till en fontän, den gick att använda för att få fram andningsluft, säger Anders Gidrup.

Lyssna på podden: 

www.hela-kedjan.se/avsnitt