Nyheter

Ska betala 3 miljoner efter förlikning

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Byggnads har nått en förlikning i Arbetsdomstolen med företaget Formbetong AB, som bland annat varit underentreprenör åt NCC vid bygget av en ny pappersmaskin i Grums.


Formbetong stämdes av Byggnads ombudsmän som hävdade att de anställda inte fått den lön eller annan ersättning som de enligt kollektivavtalet skulle ha rätt till. Byggnads anser att företaget systematiskt betalat dumpade löner till utländska arbetare, och stämde bolaget och krävde uteblivna löner samt närmare 29 miljoner kronor i skadestånd i Arbetsdomstolen. 

I en förlikning har nu företaget gått med på att betala sammanlagt tre miljoner kronor till de 15 betongarbetare som är fackmedlemmar. De anställda har främst varit engagerade när Formbetong varit underentreprenör åt NCC vid Billerud Korsnäs i Grums och Götatunneln i Göteborg. 

Överenskommelsen omfattar också att bolaget ska teckna nytt hängavtal med Byggnads. 

Ärendet är ett av flera som Byggnads driver i Arbetsdomstolen och Byggnads avtalssekreterare spår att det kommer bli fler.

– Vi vet att vi bara skrapar på ytan och det här är långt ifrån det sista företaget vi släpar till rätten. Ibland känns det som att vi har klippkort hos Arbetsdomstolen, men det är det som krävs för att städa upp i byggbranschen, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads, i ett pressmeddelande.

Nyhetsbyrån Sirén/Byggvärlden