Nyheter

Ska gå från ord till handling

Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann tillträder som Chief Sustainability Officer på Sweco och blir en del av Sweco Sveriges ledningsgrupp. Han kommer närmast från rollen som vd på tankesmedjan Fores.

– Jag har längtat efter att gå från ord till handling, säger Mattias Goldmann. 

Sweco rekryterar Mattias Goldmann som ny hållbarhetschef. Han har stor erfarenhet av hållbarhetsfrågor och har tidigare jobbat som vd för organisationen 2050 med Hagainitiativet och som talesperson för Gröna Bilister. Han har utsetts till ”Mäktigast i Hållbarhetssverige”, och i vd-rollen på tankesmedjan Fores, som han haft i sex år, driver han 2030-sekretariatet.

– Mitt fokus har varit klimatfrågan, som jag menar är en av de största överlevnadsfrågorna, och hur vi hittar lönsamhet i klimatutmaningarna. Jag har varit med och satt ord på olika lösningar, men nu är det färdigsnackat. Nu ska det bli verkstad. Jag har längtat efter att gå från ord till handling, säger Mattias Goldmann, tillträdande Chief Sustainability Officer på Sweco.

Sweco är ett företag som han menar har förutsättningarna, kompetensen och viljan.

– Klimat- och hållbarhetsfrågorna har gått in i en ny fas där omställningen ska förverkligas och här är Sweco med sina många uppdrag i Sverige och globalt helt centrala. Swecos vilja att vara en del av lösningen har imponerat på mig och jag ser mycket fram emot den skillnad vi kan göra för att Sveriges klimatmål och de 17 globala målen för hållbar utveckling uppfylls. Med över 16 000 medarbetare, med hållbarhet på agendan och med en oerhörd kunskap har de förmågan att gå från ord till handling.

Vad tar du med dig in i samhällsbyggarbranschen från dina tidigare uppdrag?

– Jag tar med mig hur vi kan få klimatfrågan att bita sig fast, hur företag kan sätta tuffa klimatmål, hur politiken kan skapa förutsättningar och hur hållbarhet kan vara en del av omsättningen.

Har du någon erfarenhet från byggbranschen?

– Jag har haft en hel del med Sweco att göra tidigare. Nu ska det bli jättekul att få dem som kollegor. Jag har även haft kontakt med JM genom Hagainitiativet samt hållit i olika hållbarhetsdagar. Klimatet är väldigt kopplat till bilen, biffen och bostaden, så bostäder och byggnader kommer man inte undan om man jobbar med hållbarhetsfrågor.

Ann-Louise Lökholm Klasson, vd Sweco Sverige, förklarar rekryteringen av en ny hållbarhetschef.

– Det ställs högre krav på oss alla att hitta större och snabbare klimatnytta för att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Vi driver på den omställningen genom att vara rådgivare till våra kunder och genom de 32 500 uppdrag som vi genomför årligen, därav har hållbarhet en stark koppling till våra affärer. I Mattias får vi en ny hållbarhetschef med gedigen erfarenhet av hållbarhetsområdet och jag ser fram emot att tillsammans arbeta vidare för att driva hållbarhetsfrågan framåt ytterligare, såväl inom Sweco som hos våra kunder och samhället.

Mattias Goldmann börjar i sin nya roll den 1 oktober 2019.