Nyheter

Skamfilad stadsdel höjde statusen

Wilhelmsburg. Foto: IBA Hamburg GmbH / Falcon Crest Air

Stadsdelen Wilhelmsburg i Hamburg var länge en plats där ingen ville bo.

Nu är det gott om både investerare och bostadsspekulanter.

Nyckeln var att kommunen föregick med gott exempel.

Stadsdelen Wilhelmsburg, som ligger på en ö i södra Hamburg i Tyskland, hade länge ett skamfilat rykte. Ön dominerades av industribyggnader och fram till 70-talet användes den som en avstjälpningsplats för avfall. Där bor 55 000 personer med över 100 olika nationaliteter.

I början av 2000-talet konstaterade beslutsfattarna att även Hamburgs södra del behövde utvecklas för att skapa en hållbar stad. De inledde därför ett omfattande stadsutvecklingsprojekt, IBA Hamburg, med syfte att höja Wilhelmsburgs status.

– Man ville föra utvecklingen även till den södra delen av staden, berättar Kai Michael Dietrich, talesperson för projektet.

Under åren 2006-2013 genomfördes 70 olika samhällsbyggnadsprojekt och området har nu blivit en förebild för hållbar stadsplanering.

Målet är att Wilhelmsburg ska vara helt självförsörjande av energi senast år 2050.

För att nå dit används en rad innovativa lösningar. Ett exempel är en skyddsbunker från andra världskriget som byggts om till en ”energibunker”. Med en kombination av förnyelsebara energikällor har bunkern kapacitet att värma upp runt 3 000 hem och förse 1 000 hushåll med elektricitet.

Georgswerder-kullen där industrierna tidigare dumpade giftigt avfall har utrustats med vindturbiner och solpaneler och man har startat ett cykelnätverk för att få fler att börja cykla.

En av de stora utmaningarna med stadsutvecklingsprojektet har varit att locka finansiärer.

– Ingen ville investera i Wilhelmsburg, det var en kamp. Till slut beslutade staden att flytta en del av sin verksamhet till området. Men det var ingen självklarhet att flytta kontoren till en plats där ingen ville bo, säger Kai Michael Dietrich.

Att låta kommunens verksamhet föregå med gott exempel var en faktor som fick fler att våga satsa på området.

En annan var skolorna.

– Skolutbudet är en viktig faktor när en barnfamilj väljer var de ska bo. Tidigare var skolorna en anledning till att människor ville flytta därifrån. Nu har man byggt Hamburgs modernaste skola i Wilhelmsburg. Invånarna har något att vara stolta över.

Efter att projektet IBA Hamburg avslutades 2013 bildade staden ett bolag som ska fortsätta utvecklingen av området. Kai Michael Dietrich besökte Stockholm och Nordbygg för att berätta om arbetet.