Nyheter

Skanska: ”Följer utvecklingen i Ukraina med oro”

Jacob Birkeland, press- och public affairs-chef för Skanska AB. Bild: Skanska

Ökade råvarupriser, cyberattacker och sanktioner. Även om Skanska inte har någon verksamhet i Ukraina så berörs byggjätten indirekt av det som nu händer i Europa.
– Vi följer utvecklingen i Ukraina med stor oro, säger Jacob Birkeland, press- och public affairs-chef för Skanska AB.

Som en av Europas största byggkoncerner med över 30 000 medarbetare runt om i världen och en omsättning på omkring 150 miljarder kronor så påverkas förstås Skanska, liksom många andra, när störningar uppstår i både världsordning och världshandel som en följd av Rysslands invasion av Ukraina.  

Sanktioner kan påverka

Skanska har ingen verksamhet i Ukraina, men däremot i grannländerna Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien, enligt Jacob Birkeland.

– Vi har också ukrainska kollegor på olika håll i organisationen, de är alla i våra tankar, säger han.

Som den globala aktör man är förväntar man sig indirekta effekter av kriget i Ukraina.

– Vi förväntar oss att se indirekta effekter till följd av utvecklingen på till exempel internationell handel. Sanktioner kan påverka marknader – både de sanktioner som redan har införts och ytterligare sanktioner som kan bli aktuella, säger han och fortsätter:

– Vi ser även effekter på råvarupriser, som energi, och kan inte utesluta störningar i informations- och IT-system. Vi följer detta noggrant.

Branschen globalt

I dagarna blev det klart att Skanska tecknat avtal med specialistfonden Welput om en kommersiell byggnad på närmare 44 000 kvadratmeter i London och med ett kontraktsvärde på hela 2,9 miljarder kronor. Frågan är om investerare och branschen globalt sett annars börjar dra åt sig öronen och bli tveksamma när det kommer till större investeringar och projekt?

– När det gäller marknadsutsikter kopplade till kriget så säger vi varken bu eller bä och det gör vi inte i vanliga fall heller. Utan det blir i samband med kvartalsrapporten som vi gör den utblicken, säger Jacob Birkeland.