Nyheter

Skanska försiktigt optimistisk

Skanska presenterade en stark kvartalsrapport under fredagen. Koncernchef Johan Karlström talade om ett trendbrott, men tyckte också att rapporten visade en blandad bild.

Det har varit en rekordvecka för Skanska, med flera landade projekt. Totalt har byggjätten vunnit kontrakt värda 19 miljarder kronor under veckan och det var en märkbart glad koncernchef som presenterade kvartalsrapporten.

— Det känns jättebra. Det som glädjer mig mest är att vi har landat Nya Karolinska Solna. Det har varit väldigt viktigt för oss att visa att vi kan nyttja kompetenserna vi har i andra länder och flytta dem hit, säger Johan Karlström till Byggvärlden.

Skanska har även fått i uppdrag att bygga Kongress Konsert Hotell-projektet i Malmö, och under fredagen meddelade Skanska att man har fått nya kontrakt i Hedemora, Borås och Norrköping.

— Gemensamt för flera av orderna vi har fått i veckan är att vi är delinvesterare på något sätt. Det är det unika med oss och vi kan göra det för att vi har en stark balansräkning, säger Johan Karlström.

I kvartalsrapporten redovisar Skanska en vinst på 936 miljoner kronor före skatt, vilket är dubbelt så mycket som motsvarande kvartal förra året. Orderingången har ökat med sex procent.

Johan Karlström talar om ett trendbrott eftersom orderingången nu är högre än intäkterna, men pekade också på att intäkterna i byggverksamheten har minskat med 17 procent, justerat för valutaeffekter. Den hårda vintern var en av orsakerna till minskningen.

— Det är en blandad bild, man ska ha respekt för att volymerna går ner. Och vi tror att volymerna 2010 ska fortsätta att gå ner mer än fem procent. Men det är glädjande att orderingången är uppe, och vi kommer att se ett positivt andra kvartal också när det gäller orderingången, säger Johan Karlström.

Nu bedömer Skanska att man kommer att behöva nyanställa cirka 2 000 personer i Sverige under de närmaste tre åren. Det är lika många som byggjätten sa upp under finanskrisen.

— Nyanställningarna blir inte precis nu, men löpande under året och en bit in på 2011, lite beroende på hur den övriga orderingången ser ut, säger Johan Karlström.

Orosmolnet som koncernchefen ser just nu för Skanskas del är utvecklingen kring Grekland, som skakas av en ekonomisk kris.

— Om den allmänna konjunkturen råkar ut för ”en double dip” utifrån Grekland skulle det kunna påverka oss, men annars ser jag inga större orosmoln för Skanska. Vi har en hälsosam position vad gäller våra finanser, säger Johan Karlström.