Nyheter

Skanska fortsätter köpa Saabbilar

Försäljningsras och kris för Saab. Men byggjätten Skanska fortsätter köpa Saabs miljöbilar. <br></br> — Den är en av de populäraste miljöbilarna bland våra anställda, säger Peter Gimbe på Skanska.

Skanskas bilpolicy säger att tjänstebilarnas koldioxidutsläpp ska ligga under 120 gram per kilometer. Och populärast är Saabs etanolbil.

— En ny studie visar också att många av våra tjänstebilsförare kör på etanol och biogas, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Den allmänna trenden har varit att försäljningen av etanol har minskat i takt med att bensinpriset sjunkit. Peter Gimbe hänvisar till statistik från Svenska Petroleuminstitutet (SPI) som visar att försäljningen av E85 minskat med cirka 70 procent från september 2008 till årsskiftet.

— Sedan 2006 har andelen miljöbränsle som tankats i våra miljöbilar stigit. 2006 var 60 procent av bränslet i dessa bilar antingen E85 eller gas och 2007 steg andelen till 77 procent. Siffrorna för 2008 visar att hela 83 procent av bränslet var miljöbränsle, säger Peter Gimbe.

Men medan vissa förare har tankat 100 procent miljöbränsle har andra förare valt bort miljöbränsle helt. En förklaring kan vara brist på tankställen.
— Dessa kan nu förvänta sig ett samtal från företaget med begäran om en förklaring, säger Peter Gimbe.

Regeringen släppte i dag, tisdag, nyheten att nya miljöbilar slipper fordonsskatt de första fem åren. Något som gynnar företag som Skanska.

— Det är såklart positivt för oss, säger Peter Gimbe.