Nyheter

Skanska inför rekryteringsbonus

Byggbolagen får allt svårare att få tag på erfarna byggchefer. Nu inför Skanska Sverige en rekryteringsbonus för medarbetare som tipsar om lämpliga personer att anställa.

Skanska Sveriges rekryteringsbonus gäller för medarbetare som tipsar om lämpliga tjänstemän inom produktion. Mellan 10 000 kronor och 20 000 kronor belönas tipsen med om de leder till en anställning. Det högre beloppet betalas om den som rekryteras har mer än fem års relevant arbetslivserfarenhet.

— Vi ser ett behov av att rekrytera 2 000 nya personer i Sverige, plus att vi behöver ersätta människor som går i pension eller slutar på annat sätt. För att kunna göra det behöver vi använda olika sätt för att stimulera folk att leta kandidater. Vi har använt rekryteringsbonus tidigare och tycker att det fungerar, säger Peter Gimbe, presschef på Skanskakoncernen.

Flera andra bolag i byggbranschen använder rekryteringsbonus för anställda som tipsar om lämpliga kandidater. Men Peab och Sweco har valt att avstå.

— Vi tycker att det leder fel. Det bygger på att du ska identifiera en kandidat nånstans och så ska vi stjäla den från en annan arbetsgivare, har Mats Johansson, personaldirektör på Peab, tidigare sagt till Byggvärlden.