Nyheter

Skanska-ingenjör <br></br> frisläppt av Farc

Maj 2007 kidnappades Skanska-ingenjören Roland Larsson av Farc-gerillan i Colombia. På tisdagen släpptes han fri.

69-årige Roland Larsson kommer från Älvsbyn strax utanför Luleå, men är bosatt i Colombia. Den 16 maj 2007 kidnappade beväpnade män ur Farc-gerillan honom och hans colombianska fru. Hustrun lyckades fly och återfanns vid liv, men Larsson har varit i gerillans våld fram tills nu.

Fritagandet ska enligt flera medier ha ägt rum på tisdagsmorgonen i Córdobaprovinsen i nordvästra Colombia. Bilder från fritagandet visar hur Roland Larsson lyfts ur en kanot av medarbetare från den colombianska underrättelsetjänsten. Han ska ha drabbats av en stroke under fångenskapen och har svårt att röra sig.

— Det enda vi vet är att han har väldigt svårt att gå. Naturligtvis gör det oss oroliga. Men nu är vi i alla fall på rätt väg. Han har avslutat en väldigt lång resa, men har också en annan lång resa framför sig: att tillfriskna, komma hem och bearbeta det han varit med om, säger sonen Tommy Larsson till Dagens Nyheter.

Enligt honom har ingen lösensumma betalats ut. Farc-gerillan uppges ha krävt fem miljoner dollar, cirka 43 miljoner kronor, för att frige Skanska-ingenjören.