Nyheter

Skanska med på värsta-lista

Vad har Skanska och Hennes & Mauritz gemensamt?<br/> Båda är med på Folksams lista över vilka svenska företag som släpper ut mest koldioxid.

I undersökningen Klimatindex 2009 har Folksam undersökt vilka företag som inrapporterat de största utsläppen av koldioxid det senaste året. Undersökningen visar att tio företag står för drygt 90 procent av alla svenska företags utsläpp. SAS toppar listan före SCA och Ericsson. På sjunde plats hamnar byggjätten Skanska.

Skanska förbättrar dock sina resultat jämfört med året innan. År 2008 fick företaget betyget två av fem. I år får Skanska betyget fyra av fem för sina åtaganden att minska framtida koldioxidutsläpp. Folksam betonar också att samtliga tio företag som är stora utsläppare har mål och strategier för minska sina utsläpp. I de flesta fallen är målen tuffare än Sveriges och EU:s klimat- och energimål.

I samma undersökning hamnar JM på plats 28. NCC har valt att inte offentliggöra sina siffror.

Folksams klimatindex baseras på den internationella undersökningen CDP, Carbon Disclosure Project. 67 företag fick erbjudandet att delta. Tio av dessa avstod. Av de återstående 57 företagen gick 37 med på att offentliggöra sina svar. Uppgifterna i CDP — och grunden för poängbedömningen — är företagens egna uppgifter, som inte har verifierats.

Tio-i-topplistan över högst inrapporterade utsläpp:

SAS* 5, 84 miljoner ton koldioxid, inklusive ekvivalenter.

SCA 5, 32 miljoner ton.

Ericsson 4,74 miljoner ton

Holmen 916 000 ton.

Electrolux 755 000 ton.

SKF 719 000 ton.

Skanska 446 000 ton.

Trelleborg 416 000 ton.

Hennes&Mauritz 353 000 ton.

Telia Sonera 339 000ton.

*Utsläppssiffran för SAS omfattar ”direkta” utsläpp från flygverksamheten. Övriga bolag har också inrapporterat indirekta utsläpp, till exempel från tjänsteresor och transporter från underleverantörer.